БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 40. Протестът: Действаме по-радикално от днес

Протестиращи опитват от рано сутринта да влязат в Министерството на правосъдието. Искането им да се срещнат с министър Данаил Кирилов. Охраната не допуска хората от Гражданско сдружение БОЕЦ да влязат, а те искат диалог и среща с министъра. Не е ясно засега дали той е в сградата.

В 40-я ден на народно недоволство протестиращите се заканиха недоволството им да премине и в по-радикални действия с нови изненадващи блокади на кръстовища и институции. В столицата остават блокирани трите възлови кръстовища – Орлов мост, при Ректората и при площад „Независимост“.

Кабинетът „Борисов“ няма да продължи да управлява в оставка, ако се вземе решение за свикване на Велико Народно събрание. Такова тълкувание направи бившият конституционен съдия Румен Ненков. На това мнение са и други конституционалисти. Обратното твърдение засега е изказано само от Пламен Киров, който е бивш съдия в КС и бе съветник по правните въпроси на президента Георги Първанов.

снимка: БНР

В 19 часа президентът Румен Радев отиде при протестиращите във Варна. Той призова хората: „Изобщо да не се увличат в това недоносче, наречено нова конституция“. „Моята промяна в никакъв случай няма да я внеса в този парламент“ каза още той. Според него целта на Борисов не е рационална нова конституция, целта е да не говорим за шкафчета, за корупция, за беззаконие, за полицейщина, за административен  рекет и да забравим това, че му искаме оставката, каза президентът.

„Що се касае за моите предложения, абсурдно е да ги внасям в един изчерпан като легитимност парламент“.

„Няма как да търсим бъдеще за българите в един парламент с председател, който бе поруган по най-вулгарен начин и то от неговия собствен политически лидер. И който председател не направи нищо, за да си защити личното достойнство.  Българският парламент е бил оглавяван от личности като Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Драган Цанков. И ние сме длъжни да защитим достойнството на тези велики българи и да гарантираме нашето бъдеще, като искаме незабавна и безусловна оставка на един парламент, който не само е загубил политическо доверие, той е загубил елементарно достойнство,  и на един министър-председател, който е вече абсолютно невнятен, просто невнятен“, каза още Румен Радев.

Според Радев в никакъв случай сега не трябва да се влиза в капана и да се обсъждат каквито и да било конституционни промени. В момента това е подмяна на дневния ред

Дневният ред е един – оставка незабавна и безуславно, категоричен бе Румен Ррадев. Държавният глава завърши речта си с „Мутри – вън!“.

снимка: Дневник

Президентът Румен Радев  остана сред протестиращите и изслушваше всекиго поотделно и си говореше с него, отговаряше на конкретно поставения му въпрос.

А в София тази вечер се появи нов палатков лагер – пред Министерството на здравеопазването. Той беше издигнат от медицински специалисти, които обявиха, че проблемите им са неглижирани от властите. С част от протестиращите разговаря и здравният министър Костадин Ангелов. Той обяснии, че при обиколките си в страната не е видял да има недоволство сред медицинските сестри.

Напрежение в района на Румънското посолство, където в момента има блокада. Един от автомобилите се опита да премине, но бе спрян от недоволните. В превозното средство има деца. Натрошени са предните прозорци на возилото. 15 минути след инцидента в района не пристигна полиция. Граждани твърдят, че това е провокатор, изпратен от управляващите.

снимка: Дневник