БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 6. Протестът: Не сме платени

„Не сме платени. Не сме взели пари от никого. Излизаме, защото искаме оставката на Бойко Борисов и Иван Гешев“. Това казват недоволните, които са в центъра на София в шестия ден на антиправителствените протести. Поводът им за думите станаха внушенията на прокуратурата днес, че най-вероятно има плащания за протести.

Хиляди скандират за оставка на Борисов и Гешев в триъгълника на властта. По-рано през деня министрите Владислав Горанов и Красимир Каракачанов обявиха, че правителството няма намерение да подава оставка. Така и до момента не е ясно, защо посланикът на САЩ Херо Мустафа е била в Министерския съвет близо 30 минути. Снощи от мисията на САЩ в България излязоха с изявление, че подкрепят протестите и настояват за надпартийна система. Анализатори днес коментираха, че това е шамар за правителството и главния обвинител.

БНР съобщава, че демонстрацията в София тази вечер е преминала по ул. „Княз Александър Дондуков“, край Ректората на Софийския университет и е спряла до площад „Народно събрание“. След това протестиращите се събрали отново в т.нар. „триъгълник на властта“.

Хвърлени са няколко димки. Демонстрацията преминава спокойно. „Трябва да има промяна, да има еднакви мерки“, „Очакваме правителството да подаде оставка“, „Мутри вън“ са част от позициите, които хората заявиха пред БНР.

Преди 30 мин напрежението в столицата ескалира. Младежи са замеряли с бутилки, кентчета и боя Партийния дом и жандармеристите. Един полицай е пострадал и е откаран в Пирогов. Пред БНТ очевидци твърдят, че вандалският акт е на провокатори, внедрени от правителството. Други разказаха, че това е направено от скинари. Малко по-късно полицаите свалиха щитовете и шлемовете си, а протестиращите ги аплодираха. Пак пред БНТ хората заявиха, че „изявленията на говорителите на прокуратурата допълнително вбесяват всички“. Случилото се накара много от хората да си тръгнат.

Протести има в почти цялата страна.