БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 7. Президентът: Интригите на правителството и главният прокурор няма да издържат

Протестът е единен. Сметките на правителството и главният прокурор да удължават кризата с интриги, няма да издържат, каза президентът Румен Радев. Във второто си изявление пред народа в рамките на седмица, държавният глава отново поиска оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев.

„Мобилизацията на българите е израз на националния консенсус антимафия. На куража да се нарекат проблемите с истинските им имена. На решимостта повече да не се търпи корупцията и нейният чадър в прокуратурата. На срастването на властта с медиите. На дълбоката държава, която ерозира демократичните институции и закона“, заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията. 

„Тази мобилизация е огромен исторически капитал, който може да промени съдбините на отечеството и на всеки от нас. Той не е притежание на никой лидер и никоя партия, а на целия български народ“, категоричен беше президентът. 

„Мафията се храни от страха и апатията. Днес нашата борба за справедливост и свобода е в ръцете на хората от протеста. Оскърбителните внушения, че хилядите българи по площадите са платени и манипулирани издават арогантност, политическо безсилие и интригите на задкулисието. Лъжи и сеене на разкол“, посочи Радев

 По думите му никога народът ни не е бил по-единен в искането си за законност и по-зрял в решимостта си да си върне държавата. Олигархичният модел е изчерпан, каза още тя.

„Протестът е общонационален и обединява всички възрасти и социални категории“, посочи държавният глава. „Рестартирането минава през оставката на правителството и на главния прокурор и честни избори“, призова още веднъж Радев. „Преходът започна с мутрите и ще завърши с изхвърлянето им“, добави още президентът в заключение.

Той отново призова за ненасилие и избягване на провакции по време на протеста. „Нека не допускаме егоизма на политиците и на външни сили да внасят разединение в редиците. Сметките на кабинета и на главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, отказът да се чуе гласът на България само удължават кризата. Доверието е загубено“, отсече още президентът.

По-рано днес той заяви на работна среща с посланиците на държавите от Европейския съюз и Швейцария в България, че натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел, който да увеличи гражданския контрол върху институциите и отговорността на властта. Необходими са и промени в системата на правосъдието. 

Организаторите на протеста, „Отровното трио“, подчертаха във Фейсбук, че не се отказват от позициите си. Недоволните вече се събират пред Президентството. На заседание на Министерски съвет премиерът даде знак, че не се обмисля оставка.

Хиляди са в триъгълника на властта. Те не са доволни от трите министерски оставки. Хората са категорични, че ако утре Борисов и гешев не подадат оставки, вечерта протестът ще е още по-чутовен.

Полицейското присъствие е засилено. Има и полицаи с жълти жилетки, които са с надпис „Антиконфликт“. Организаторите на протестите обявиха, че също имат свои охранители на реда – момчета със зелени ленти на лявата ръка.

Демонстрацията приключи спокойно и без инциденти.

снимки: DW и Фрогнюз