БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 70. Шокиращо видео на насилие в Народното събрание /ВИДЕО//Обновена/

Шокиращи кадри на брутално насилие в Народното събрание се появиха в социалните мрежи. Протестиращите майки от „Системата ни убива“, влезли в парламента, са дърпани и влачени по земята от охраната на парламента. Те пищят и молят за помощ. Запушват им се устите. /Видеото може да видите в секцията ни Видео новини/

Майки от „Системата ни убива“ са вътре в Народното събрание и отказват да го напуснат. Тяхното искане е оставка на премиера Бойко Борисов и заявиха, че няма да мръднат оттам, докато не я получат, както и тази на главния прокурор Иван Гешев и на депутатите. Майките призоваха хората да ги подкрепят и пред сградата започнаха да се събират хора. Вътре е и Мая Манолова. Полицаи също се струпват и ограждат входа на НС с полицейска лента.

Днес по-рано председателят на парламента Цвета Караянчева поиска помощ от НСО. Тя заплаши, че няма да допусне провокации, както е било с медицинските сестри. Караянчева се опита да успокои майките и ги призова да напуснат парламента и че между 16 и 18 септември ще разговарят с народните представители. Те обаче не са съгласни. Вътре има и болно дете. То не е било допуснато до тоалетната от Цмета Караянчева, съобщи БНТ.

Възрастна жена пък се просна на бул. Дондуков“. Преди това тя заяви, че пенсията й е ниска и не може да живее така.

Към 17.30 ч напрежението започна да ескалира. Организаторите на антиправителствения протест твърдят, че ще има изненади.

МИНУТИ СЛЕД 18 ЧАСА НСО ЗАПОЧНА ОТНОВО НАСИЛСТВЕНО ИЗВЕЖДАНЕ НА МАЙКИТЕ И ПРОТЕСТИРАЩИТЕ. И ТОВА ОТНОВО СЕ СЛУЧВА СЛЕД КРИТИКИ ОТ ЕВРОПА ДНЕС.

Към 20.30 ч от трибуната една от майките от „Системата ни убива“ заяви: „Караянчева, Вие сте убийци“ и ракзаза какво й се е случило днес с тях в сградата на Народното събрание. „Това са изроди. Биха хората пред момчето с увреждания!!“. Това заяви пред Фрог Нюз Вера Иванова, която е една от майките от „Системата ни убива“. 

На фона на 70 дни протести в страната днес депутатите решиха с гласовете на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на предстоящите парламентарни избори да се гласува както с машини, така и с бюлетини в секциите с повече от 300 избиратели. По тези правила ще е и вотът за президент, както и за представители в Европейски парламент, а на местните избори ще продължава да се гласува само с бюлетини.

Българи протестираха и в Белгия и посетиха централата на ЕНП. Те питат дали ЕНП подкрепя българското правителство и премиера Борисов и в частност борбата с корупцията. Поискан е и коментар относно протестите в страната. Евродепутати питат Гешев за Барселона, записите на Борисов и натиска над медии.

снимки: Фрог нюз