БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 8. Протестът: Борисов и Гешев ще паднат

Хора от цялата страна пътуват към София, за да се включат в протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев. Хиляди показаха гнева си днес в социалните мрежи след като Борисов, а и Гешев обявиха, че няма да подават оставки. Хиляди се очакват да се съберат в триъгълника на властта.

Всъщност тази вечер протестите са два. Единият е организиран от т.нар „Отровно трио“, а другият от Гражданско сдружение – БОЕЦ. Организаторите казват, че това ще е най-мащабният антиправителствен протест от началото на недоволството. Протести има в цялата страна.

БНР съобщи социологическо проучване, което показва, че 58 % от българите искат това правителство да си ходи, а 32% са против. Българи, живеещи в Германия, също излязоха на протест. Там попитаха Иван Гешев: И ние ли сме платени.

БТВ пък показа президентът Румен Радев, който коментира, че дали ще има служебен кабинет не зависи от правителството и че този процес е тръгнал. „Кабинетът да не се инати и да не се хвали сам пред огледалото. България се събужда и младите хора върнаха надеждата и показаха, че няма да търпят невежеството“, каза още държавният глава.

Немската телевизия RT Deutsch излъчва на живо демонстрацията в България. Евронюз е другата чуждестранна медия, която показва протестите в центъра на столицата, посочвайки, че исканията на демонстрантите са за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Нито една телевизия в България не излъчи без прекъсване многохилядният протест в София.

Малко преди полунощ хората започнаха да се разотиват. Преди това протестиращи преоблечени като футболисти биха символично дузпата на двамата, заради които са демонстрациите. Освен това хората опънаха и бесило.