Депутатите изслушват здравния министър Кирил Ананиев

Народното събрание ще проведе изслушване на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за актуалното състояние на системата на здравеопазването в Северозападна България. 

Искането за изслушването е внесено от ГЕРБ, след като от БСП настояха здравният министър да разясни своето предложение за оптимизиране на работата в болниците във Видин, Враца и Монтана. От левицата дори изразиха опасения, че действията на здравното ведомство могат да доведат до закриване на лечебни отделения. 

Преди дни министър Кирил Ананиев се срещна с директорите на болниците във Видин, Враца и Монтана и обяви решението си трите болници да бъдат преструктурирани и да останат да работят само най-успешните им клиники. Обяснението – населението в трите областни града намалява и болниците там не могат да постигнат необходимия обем дейности, който да им осигури финансиране.

Вчера обаче отново при среща с директорите на болниците, министър Кирил Ананиев заяви, че болнични отделения в Северозападна България няма да бъдат закривани, а ще се работи за укрепване на техния капацитет.

В рамките на редовния парламентарен контрол на въпроси на депутати ще отговарят вицепремиерът Томислав Дончев, здравният министър Кирил Ананиев и министрите на правосъдието и на земеделието и храните – Данаил Кирилов и Десислава Танева.

Източник: БНР Снимка: Дарик