Депутати коментираха ситуацията в програма „Хоризонт“ на БНР

Председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов коментира случващото се в националното радио с думите, че всички лостове на управление са в генералният директор, който е избран законно.

„Имате генерален директор. Той може да решава всички въпроси“, каза той.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира, че ситуацията в радиото не трябва да води до криза. В момента се нуждае от ясна позиция на ръководството на БНР, а СЕМ трябва да се занимае със ситуацията.

„Със сигурност това, което трябва да има в тази ситуация е много ясна позиция на ръководството. Тези неща трябва да се обясняват, каквото и да се случва, за да не остава никакво съмнение. Аз сега набързо прочетох позицията на ръководството и според мен те трябва да обяснят, СЕМ да вземе отношение и чак тогава ние тук в парламента, защото вземем ли ние някакво конкретно отношение това означава да се месим в работата на една обществена медия, което ни е забранено по принцип. Затова има СЕМ, затова има ръководство на радиото. Иначе аз в лично качество никога не съм се притеснявал от журналистически въпроси, на когото и да било“.

В декларация от трибуната на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви в защита на свободата на медиите и призова журналистите и гражданите да не спират да задават неудобните въпроси към властта.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид подчерта, че ситуацията се нормализира с връщането на журналиста Силвия Великова в ефир.

„Четох, че имало промени, после четох, че са върнали госпожа Великова така, че не виждам някаква драма. Трябва ли да вземем някакво отношение? Всеки има право да протестира. Ние сме за свободната журналистика, но БНР и БНТ имат отскоро избрани ръководства, нека да си определят програмите. Разбрах, че няма драма със Силвия Великова. Тя е възстановена на работа“.

Източник: БНР