Дипломатическо напрежение между България и Сърбия заради Косово

България и Сърбия взаимно търсят дипломатически обяснения, след като сръбският външен министър Ивица Дачич реагира остро на реплика на Бойко Борисов за статута на Косово.

Министерството на външните работи привика посланика на Сърбия у нас в понеделник по повод поведението на Дачич. По-късно сръбският външен министър обяви, че самият той е извикал на разговор ръководителя на българското посолство в Белград.

Повод за изявлението на Дачич бяха думите, които българският премиер каза вчера на форума за Западните Балкани в Познан. На въпрос на „Хоризонт“ как ще се отрази на евроинтеграцията на Балканите номинирането на испанеца Жозеп Борел за върховен представител на ЕС за външната политика, при условие че Испания не признава независимостта на Косово, Борисов отговори:

„В момента, в който се заеме даден пост, последното, на което имаш право, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Така че, с цялото ми уважение, но ако той стане – това че Испания не признава Косово не значи, че другите, които сме го признали, нали, все едно неговото мнение ще е меродавно…“

По-късно сръбският външен министър Ивица Дачич заяви в интервю за сръбската обществена телевизия РТС, че позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независимо и българският премиер Бойко Борисов, който твърди, че е, трябва да се съобразява с това:

„Бойко, нека ти кажа нещо: позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независима държава! Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел! Какво значи това безобразие? На какво прилича това!? До тук ми дойде вече!! Да не говорим, че преди няколко месеца получи и медал от нас!“

През февруари тази година президентът на Сърбия Александър Вучич награди премиера Бойко Борисов с най-високото държавно отличие на страната си – „Орденът на Република Сърбия“ – за приноса му за затвърждаване на двустранното сътрудничество

Гърция, Кипър, Румъния, Испания и Словакия не признават Косово за независима държава. България и още 23 страни – членки на ЕС са признали косовската независимост, а Европейският съюз е посредник в диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

Дачич заяви пред агенция „Танюг“, че ще поиска ръководителят на българското посолство в Белград да разясни позицията на Борисов. „Както ние проявяваме разбиране за българската национална идентичност, език или Гоце Делчев, така очакваме и разбиране по отношение на косовския въпрос, казва Дачич и напомни, че Европейският съюз има неутрална позиция за Косово.

„Това изявление на българския премиер, не се отнася за квотата за риболов или пък за качеството на сръбското сирене при преговорите с ЕС, а се отнася за териториалния интегритет на Сърбия“, каза Дачич пред държавната агенция Танюг. Първият дипломат на Сърбия допълни, че с разговорът цели да изчисти недоразуменията и да спомогне за приятелски тон между София и Белград.

Източник: БНР Снимка: News.bg