Доказаха ползата от стевията за диабетиците

Естествената сладост на стевията се получава от съединения, наречени стевизоиди. Те имат антихиперинтензивни, противовъзпалителни, противотуморни, диуретични и имуномодулиращи свойства. Стевията не съдържа калории и не руши зъбите. Учените обаче откриха още едно нейно преимущество.

В изследване, публикувано в списание BMC Complementary and Alternative Medicine експерти от Армения са наблюдавали механизма на действие на липопротеина suprol и открили, че той може да модулира важни сигнални пътища и да оказва положително влияние върху диабет тип 2, чрез процес наречен „окисление на адреналина“.

Адреналинът е хормон, който участва в синтеза на глюкозата и последващото й освобождаване от черния дроб. Окислението на адреналина води до образуване на адренохром, съединение, което снижава нивото на глюкоза в кръвта. Учените предполагат, че антидиабетичната активност на листата от стевия, обуславя способността на липопротеина suprol да окислява адреналина, който в крайна сметка води до понижаване на кръвната захар.

Макар че стевията е 30 пъти по-сладка от захарта, тя не повишава нивото на кръвната захар, затова се се приема за отличен заместител на захарта при диабетиците.

Източник: OFFNews.bg Снимка: Pixabay