Доц. Григор Сарийски: България губи от корупция 14% от БВП

България губи заради корупцията 14% от БВП – все едно по една средна заплата от два и половина милиона работещи българи да бъде взета – тези пари биха утроили бюджета за социални разходи. Това твърди Доц. Григор Сарийски.

Той посочи и причината за този печален резултат: „Проблемът е в прилагането на тези приоритети – каза в студиото на „Нашият ден“ на БНР доц. Сарийски. – Законът за противодействие на корупцията е порочно заченат. Народното събрание избира членовете на Комисията за борба с корупцията и така стигаме до парадоксалната ситуация, в която човекът с терасата разследва човека с асансьора. И всички мерки като че ли водят до наливане на още и още пари в пробития казан на корупцията.“

„Външните ни партньори виждат България като ресурсна икономика. За 30 години България не можа да произведе нито един продукт – телевизор, телефон, нещо… България е потребител за външни стоки“ – изтъкна Сарийски.

Доцентът посочи и начинът на противодействие: През изминалата година „Апартаментгейт“ поне вдигна нивото на нетърпиимост към част от най-видимите прояви на корупция. До хората трудно стига новината за присвоени 10 милиона – тъй като те не могат да си представят 10 милиона, но апартаментът е нещо, което хората ясно визуализират, пише Frognews.bg.

Наред с гражданското неподчинение, ефективно средство за противодействие на корупцията би било ограничаване броя на мандатите във всяка една сфера на обществения и политически живот, смята той.

Снимка: frognews.bg