Доц. Иво Инджов: Ще има разрастване на протестната вълна

„Ще има разрастване на протестната вълна“. Това прогнозира пред БНР политологът доц. Иво Инджов, преподавател във Великотърновския университет. Според него хората са обезверени и мислят, че с политически действия на терен все по-малко неща могат да бъдат постигнати в България. Той не допусна, че заради страх от политизиране на протестите толкова малко хора излизат да протестират. 

Доц. Инджов посочи, че има три вида проблеми на екологичния терен – водата, въздухът и боклуците.

Според него по водната криза в Перник има избирателно търсене на вина и само един министър е в ареста: 

„Безспорно той (Нено Димов – бивш министър на околната среда и водите – бел.ред.) носи политическа отговорност, но дали има служебна отговорност тепърва ще се доказва, а според мен – няма. Друг министър, който носи отговорност за кризата в Перник, си добрува в кабинета – мистърът на регионалното развитие (Петя Аврамова – бел.ред.) и това дразни все повече хора“.

По думите на политолога може да се прави паралел с протестите срещу високите сметки за тока през 2013-а година, но все още няма провокация към личния интерес на по-големи маси от населението, за да се възпроизведе мащабът на февруарските протести тогава. 

Водната криза ще бъде овладяна, но не достатъчно бързо, прогнозира доц. Инджов и обясни, че това е доказателство за пасивността на правителството и на бившата местна власт. 

Източник и снимка: БНР