Коментари

Доц. Н. Киселова: Да искаш европейски стандарти, когато не уважаваш парламента като орган – ми се струва пресилено

В политиката всичко е възможно. Предложението на премиера Бойко Борисов се явява като предложение от партията, която е мандатоносител в действащия парламент. В речта на Борисов се говори, освен за конкретни предложения и за изцяло нова Конституция, която да отговаря на европейските стандарти. Според мен, не виждам нищо, което да е различно от това, което имаме в действащата. Ние оставаме парламентарна държава, оставаме република, българският език продължава да бъде официален.

Това заяви пред бТВ докторът по конституционно право доц. Наталия Киселова. Тя определи шанса за свикване на VIII Велико народно събрание.

„Какво ново се предлага – намаляване на броя на народните представители. Това е единственото, което се нуждае от свикване на ВНС“, каза доц. Киселова. 

Доц. Киселова се осъмни в обещанието на министър-председателя, че ще подаде оставка след свикване на ВНС. Тя обясни, че по закон кабинетът може да управлява, докато се обсъжда предложението. Експертът определи сега действащата Конституция като добра и уточни, че винаги може да бъде подобрена, но не и при тези условия.

По думите ѝ внасянето на законопроект е първата стъпка за тази процедура. Предложението трябва да бъде подкрепено от 121 народни представители. След което 161 депутати трябва да гласуват за свикване на ВНС. 

„Вчера голяма част от парламентарно представените партии бяха изненадани или са чули за предложенията малко преди това. Трябва да се успокои и да видим имаме ли необходимост от толкова бързо свикване на парламента да обсъжда тези въпроси или да се подходи по-разумно и да си дадем отговор каква е целта на тези предложения – да отложим във времето изборите, да подобрим модела, по който функционира Народното събрание или по който функционира съдебната власт“, каза експертът по конституционно право. 

Относно предложението за реформа в съдебната власт, ВСС да се раздели на две отделни колегии – съдийска и прокурорска, докторът по конституционно право го определи като разточително от гледна точка на администрация. „ГЕРБ бяга пред вятъра. 2015 г. имаше подобни предложения. Когато на второ четене се обсъждаха предложенията за разделяне на ВСС – министър председателят играеше мач с „Бистришките тигри“. 

Тя коментира, че за последните осем месеца премиерът Борисов е посещавал парламента два пъти. „За три години и осем месеца е бил шест пъти. Да твърдиш, че искаш европейски стандарти, когато не уважаваш парламента като орган – ми се струва пресилено“, допълни още експертът. /Фрогнюз/

Заглавието е на Taran.news