ДПС бяха на консултации при президента

Президентът Румен Радев провежда консултации с представители на парламентарната група на Движението за права и свободи.

Държавният глава отбеляза, че ДПС е партия с опит в парламентаризма и са преки участници в може би най-дългите преговори за съставяне на правителство, но тогава залогъте бил ясен – членството на България в ЕС.

„За по-малко от две години българите гласуваха четири пъти за парламент. Общото на тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си за нито една партия, за да може да управлява сама“, заяви Радев в уводните си думи.

Той попита председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, Ахмед Ахмедов, Хамид Хамид и Йордан Цонев за лансираните идеи на ДПС за програмни и експертни правителства.
На свой ред лидерът на ДПС обяви пред държавния глава, че няма да подкрепят политики на реваншизъм и омраза.
„Диалог с предварителни условия – розови, червени линии трудно би произвел продукт. Диалог с разделителни линии, основани на омразата и противопоставянето трудно ще произведат продукт. Ние от ДПС на преден план поставяме диалога, засега сме на етап разговори, еднакво си говорим с всички“, категоричен бе той.
По думите му, предварителните условия или червени линии до голяма степен минират полето на разговорите да не могат да прераснат в диалог.
„Затова ние не поставяме предварителни условия. Ако се предлага реваншизъм, ако се предлага продължение на политиката на омраза, разделение и арогантност, ние такава политика не бихме подкрепили. И към първия, втория, и към третия мандат ще подходим по този начин, разчитаме на стабилно управление, за да има сигурност“, добави Карадайъ./БНР/
сн. БНР