Дробовете на пушачите на електронни цигари са като изгорени с отровен газ

Биопсии на 17 души, засегнати от епидемията от белодробни заболявания в резултат на употребата на електронни цигари в САЩ, разкриват поражения, сходни с тези от излагането на вредни токсични газове, съобщи БТА, цитирайки публикация в сп. „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин“.

В същото време изследването, направено от патолози от клиниката „Мейо“, не открива данни за една от първоначално допуснатите диагнози – рядка форма на пневмония, известна като липоидна, която се причинява от вдишването на масла и есенции. Специалистите не са наблюдавали поражения на тъканите в резултат на натрупването на мастни вещества.

„Въпреки че не можем да изключим потенциалната роля на липидите, не открихме нищо, което да насочва към проблем, причинен от натрупването им в белия дроб“, казва Брандън Ларсън от изследователския екип.

„Допускаме по-скоро, че става въпрос за преки химически поражения, подобни на наблюдаваните в резултат на излагане на токсични изпарения, отровни газове и токсични агенти“, допълва патологът.

Пробите са взети от 17 души, двама от които са починали.

Над 70 процента от случаите касаят използването на електронни устройства за вдишване на тетрахидроканабинол (THC) – психоактивната съставка на канабиса.

През юли здравните власти на САЩ започнаха разследване на причините за епидемията от белодробни заболявания в резултат на употребата на електронни цигари, засегнала над 800 души, предимно млади мъже, и причинила 16 смъртни случая.

Източник: OFFNews.bg