Д-р Джанса: България няма да се размине с коронавируса

България няма да се размине със заразата от коронавирус. Това казва в интервю за „Хоризонт“ д-р Джоузеп Джанса, завеждащ отдел „Отговор при извънредни ситуации“ към Европейския център за контрол и превенция на болестите.

„Трудно е да се каже, но, според мен, не. По-скоро се очаква да има няколко случая и в България. В ЕС все още има страни, в които заразата не е проникнала като Португалия. Всеки ден обаче се оказва, че в някоя страна се идентифицират един или два случая, а там, където вече има открити, случаите растат. Така че за мен е само въпрос на време. Не мога да кажа, че това ще е така 100 процента, но като имаме предвид динамиката на този вирус и неговата преносимост, е по-вероятно в България да има такива случаи, отколкото обратното“, обяснява още д-р Джоузеп Джанса пред БНР.

Снощи на ГКПП Капитан Андреево, въгрешният министър Младен Маринов на журналистически въпрост отговори, че заплахата, свързана с коронавруса е сериозна, но е излишно нагнетяването на напрежение и всяването на паника, които предизвикват негативни реакции сред обществото, презапасяване със стоки и храни.  Не трябва да се подценява ситуацията, но не трябва да допускаме паниката да предизвика повече щети отколкото самия вирус, каза още той.