Евдокия Манева: Не можеш да назначаваш министър, за да е ревизор

„Не можеш да назначаваш министър, за да е ревизор – да ревизира нещо, след като сферата на дейност на МОСВ е изключително многостранна и сложна и там е необходим човек, който познава системата“. Това каза пред БНР Евдокия Манева – министър на околната среда и водите в правителството на Иван Костов и зам.-министър на екологията в първия кабинет на Бойко Борисов, в коментар на предложението на „Обединените патриоти“ депутатът Емил Димитров – Ревизоро да замени на поста му Нено Димов.

Според нея задачата, която се възлага на Димитров, е абсурдна. 

„Все се надявам, че в Народното събрание са останали нормални хора и тази кандидатура няма да мине„, заяви тя.

„Много съм изненадана, направо стъписана. Помислих си, че това е някакъв ход да се закрие Министерството на околната среда и водите. След това погледнах с оптимизъм на това предложение и си казах, че Емил Димитров е човек с много широк спектър на подготовка – от хореография до лобизъм за видни олигарси. Може и това е нестандартното решение в състояние на криза“, заяви още Манева.

В предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ тя коментира, че Министерството на екологията има огромна международна дейност, свързана с най-мащабното европейско законодателство – това за околната среда.

По думите на Манева няма тайни в областта на водите в момента, има тайна, че няма хора, които да управляват адекватно и да изпълняват онова, което е написано като последователност от дейност. 

Нено ДимовЕвдокия Манева беше категорична, че грешката на Нено Димов е била, че той се е захванал да изпълнява много сериозна задача, без да е подкрепен от ГЕРБ и той е бил със завързани ръце. 

„Нено Димов познава системата. Той не е бил калинка“, коментира още бившата министърка на екологията. По думите ѝ той познава много добре системата – работил е като главен секретар на министерството, като зам.-министър.

Източник и снимка: БНР