КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Европа купува газ с рубли. Глупости на търкалета, а?

Тази сутрин депутатът Рамадан Аталай рече по БТВ, че европейските държави купуват газ от Русия с рубли. И ококори водещият, който не бил чувал такова нещо. От промиване на мозъци, разбира се, няма как да е чувал. Когато трябва да обслужиш само една идея, то и информационният поток не следиш.

А вчера се намериха няколко медии, които информираха като се позоваха на американската информационна агенция Bloomberg, според която Европейската комисия на закрито заседание /13 Май/ фактически е одобрила схемата за плащане на руския газ, предложена от руския президент Владимир Путин. На компаниите ще бъде разрешено да откриват сметки в Газпромбанк в евро или долари. След това тези пари ще трябва автоматично да бъдат конвертирани в рубловата сметка на тези компании. Това става с операция на Московската фондова борса, като няма срок за колко време ще бъде направено, нито яснота колко пазарен е валутният курс. Така Европейската комисия одобри новата схема, въведена от руснаците, и смята, че откриването на сметка в рубли не нарушава антируските санкции, наложени от Европейския съюз.

Сега остава да видим нашите прости гъдулки, как ще се репчат и какво ще ни обяснят. За Кокорчо говоря най-вече, защото в продължение на дни се пеняваше и получаваше полюции, заявявайки, че България няма да плаща в рубли. Така от Европа май само България остава в много неудобна позиция заради хора, които не ги слуша главата.

Глупости на търкалета, а?