Коментари

Евростат: България уверено e лидeр в класациите по мизерия

България продължава да е лидер в редица негативни класации за качеството на живот в Европейския съюз. Анализ на Европейската статистическа агенция Евростат за 2018 г. потвърждава тъжния извод. От общо 6 изследвани сектора страната ни заема две първи и две втори места в черните класации.

България е на първо място по броя на хора, които не могат да отопляват домовете си през зимата. Това е проблем за всеки трети българин (33,7 %). От Евростат отбелязват, че се отчита леко подобрение с близо 3 % спрямо 2017 г. На второ място е Литва с 27,9 % от населението, което не може да отоплява жилищата си. Гърция е на трето място с 22,7 %.

Малко над 31 % от българите не могат да си позволят да добавят към менюто си месо или риба на всеки втори ден. По този показател, който почти не се променя спрямо 2017 г., страната ни отново е на първо място. На втора позиция е Румъния с 16,3 %, Литва е трета с 14,5 %.

Почти 32 % от анкетираните българи твърдят, че имат просрочени ипотеки, заеми, комунални сметки или друг тип финансови задължения. Единствено Гърция е пред България по този показател, където 43 % признават, че имат просрочени задължения. С близо 22 % Кипър се нарежда на трета позиция.

Въпреки че България е една от страните в ЕС с най-много автомобили на глава от населението, по данни на Евростат през 2018 г. 18,5 % от българите не са можели да си позволят кола. Румъния е лидер с 27 %. На трето място е Унгария със 17,5 %.

По другите два изследвани показателя – хора, които не могат да си позволят поне една седмица отпуска и такива, които не могат да се справят с непредвидени разходи, България е в средата с почти еднакъв резултат със средниите за ЕС.

Източник: Frognews.bg