Експерти: Токът в България може да поскъпне с 50% до 2030 г

Експерти предупреждават, че има вероятност токът в България да поскъпне с 50 процента до 2030 година, ако страната ни изпълнява европейските цели за климата.

На международна конференция в София експертът по устойчиво развитие Димитър Стоянов аргументира тези прогнози:

„Изпълнение на целите и достигане, това, което в момента се обсъжда за 50-процентно намаление на въглеродните емисии, ще се отрази върху цените за енергия, най-вече електроенергия. 50-процентно увеличение ще има, тъй като очакваме, ако 2030-а това се случи, да имаме 40 евро за тон на въглеродни емисии“.

„България обаче има своите резерви“, каза Стоянов и посочи потенциала на информационно-комуникационните технологии и възможностите, които може да дадат други сектори, като енергоемката и ресурсоемката индустрия, включително и на българската енергетика, дигитализация на мрежи и киберсигурност. 

„България подготвя първия си доброволчески доклад, в който държава и бизнес заедно ще работят по целите на устойчивото развитие“, обяви Цветелина Цветанова, председател на Балканския институт за устойчиво развитие.

„Това, което ни е нужно, са конкретни дейности и най-вече устойчиви и ясни партньорства. Само заедно можем да сме иновативни и да постигнем целите си“.

Според данните 70% от ръководителите на 800 бизнеса посочват, че са готови да се ангажират повече в конкретни дейности за целите на устойчивото развитие.

Източник: БНР