Емануил Йорданов: Прокурори злоупотребяват с права, а съдии се подлъгват по тях

Един от най-големите проблеми в наказателното производство е злоупотреба с права, което си позволяват някои прокурори. Безобразно задържане под стража на обвиняеми с и без нужда. За съжаление и някои съдии се подлъгват по исканията на прокурорите.

Това каза пред БНР Емануил Йорданов, адвокат по наказателни дела и бивш вътрешен министър.

„Очаквам промяна на поведението на новия главен прокурор Иван Гешев, която да съответства на длъжността, която вече заема. Препоръчвам повече ефективност, отколкото ефектност.“, каза още той.

Според него със сигурност са необходими промени в Конституцията: „Когато говорим по тази тема, първо трябва да си зададем въпроса дали обществото е доволно от работата на прокуратурата. Не сме виждали социологическо проучване, което да сочи някакво сериозно одобрение на тази работа“.

„В последно време се натрупаха много проблеми в наказателните производства и голяма част от тях се дължат на прокуратурата. Нужно е да се променят доста неща в прокуратурата и това може да стане само с промяна на Конституцията, която да се направи от Велико народно събрание“, каза още Йорданов пред БНР.

„Главният прокурор определено е безконтролен. Проф. Близнашки говори за управленска козметика“, отбеляза още Емануил Йорданов.

Снимка: frognews.bg