Емил Димитров-Ревизоро е предложен за министър на екологията

Емил Димитров – Ревизоро от гражданската квота на ВМРО е кандидатурата на „Обединени патриоти“ за нов министър на околната среда и водите.

След двучасови разговори в рамките на Съвета на управляващата коалиция лидерът на ВМРО вицепремиерът Красимир Каракачанов повтори, че подалият оставка Нено Димов не може да е изкупителна жертва.
 
Преди да обяви номинацията на депутата Емил Димитров за нов екоминистър Красимир Каракачанов заяви, че Патриотите не приемат Нено Димов да е изкупителната жертва за грешки, правени в годините назад и поясни:

„Нено Димов като министър на екологията утвърждава графиците, които му подават ВиК, които са подчинени на министерство на екологията. Загубите на вода от стената на язовира до преносната мрежа в Перник са близо един милион кубически метра на месец, тоест близо 12 милиона кубически метра вода на година“.

За номинацията на Емил Димитров за нов екоминистър Каракачанов каза:

„Основната му задача ще бъде, въпреки че не му е пряко задължение, да си наеме екип и да се направи проверка на цялата система, която води не само Перник, но и други градове към опасността от създаване на подобно положение като в град Перник“.

Другият партньор в малката патриотична коалиция, НФСБ, в лицето на Валери Симеонов не даде категоричен отговор дали след днес голямата коалиция остава стабилна.

„И след този изключително неприятен коалиционен съвет, който имахме, не мога да ви отговоря, откъде да знам“.

Номинацията на Емил Димитров за нов министър на околната среда трябва да бъде обсъдена и гласувана от парламента .

Емил Димитров е роден в Перник. Депутат от парламентарната група на „Обединени патриоти“. В сайта на Народното събрание пише, че е икономист; преподавател; юрист.

По времето на правителството на Симеон Сакскобургготски Емил Димитров беше началник на Дирекция „Митници“.

Предложеният за министър на околната среда – депутатът Емил Димитров, заяви, че е приел номинацията, за да предотврати напрежение между коалиционните партньори:

„Ако искаме да има напрежение между малкия и големия коалиционен партньор, можем да го създаваме. Не искам да има напрежение! Искам мандатът да се изкара до край. Очевидно ще трябва да се плати много скъпа цена и очевидно всички са решили, че аз трябва да я платя! Не изгарям от желание, но ако някоя работа трябва да се свърши, ще я свърша. Не съм жертва“.

По темата с водната криза в Перник Димитров, Емил Димитров коментира, че трябва да се търси баланс между интересите на хората и тези на бизнеса: 

„Трябва да се запозная със ситуацията да видя източен ли е язовира, не е ли източен язовира, тече ли 60% в града, не тече ли, това от вчера ли е или е от 100 години. Защо всичко през цялото време е текло, а пък сега водата липсва, защото ако даваме вода – отиваш в затвора, ако не даваме вода – хората остават без работа“ –  каза Емил Димитров в първия си коментар, след като днес беше официално предложен за министър на екологията. 

Очаква се кандидатурата му да бъде гласувана в Народното събрание.

Междувременно природозащитниците от коалицията „За да остане природа в България“ излязоха с остра реакция срещу кандидатурата 

на Димитров за министър. Те определиха избора като „политическо назначение“ и изразиха съмнение, че основните проблеми в сектора, каквито са водната криза и започналите европейски процедури срещу страната, ще бъдат решени. 

Екологът Андрей Ковачев каза:

„Това е лоша новина не само за природозащитниците. Господин Димитров не е показал каквато и да е била компетентност в сферата на околната среда с цялата си дейност до този момент. Господин Нено Димов примерно, това е основното му оправдание. „Аз не разбирам“ – казва той. Тоест ние имаме поредният министър, който няма да разбира какво подписва“.

Колегата му Добромир Добринов допълни:

„Точно в момента Министерството на околната среда и водите има нужда от специалист-експерт с визия и с най-вече правилно разбиране за ролята на околната среда за здравето и благополучието на всички български граждани. В тази кандидатура не виждаме тя да е носител на тази експертност и воля“.

Източник: БНР Снимка: Епицентър.бг