България

Емил Харалампиев: Само анонимен шофьорски изпит би спрял корупцията

Единственият начин да се премахне всякаква възможност за корупция е шофьорският изпит да стане анонимен, т.е. изпитващият да не знае кого изпитва. Това заяви пред БНР зам.-председателят на Сдружение „Националния автоинструкторски съюз“ Емил Харалампиев. Днес те, заедно със свои колеги, ще обявят своето недоволство срещу предлаганите промени в организацията на обучението на водачи на МПС-та.

Той поздрави транспортното министерство и Автомобилна администрация, че са спрели корупцията в теоретичната част на изпита, но:

„На път бяха да решат и въпроса с практиката, но не им достигна смелост или някой от някъде им е въздействал“.

Харалампиев е категоричен, че повишаването на броя на часовете е излишно и ще оскъпи курсовете. Той заяви, че се предвижда протест, ако не бъдат чути исканията им.

„Преди години часовете бяха 24. Успявахме и с 24 часа да ги научим да станат добри шофьори. Проблемът с младото поколение е, че се забелязва една лоша смелост. Доста произшествия стават от водачи, които се качват да шофират без шофьорски книжки. Това е масово напоследък – кой е виновен. Тези смели младежи се концентрират за изпита, покриват необходимите изисквания, показват необходимата дисциплина, взимат книжката, но някои от същите тези младежи правят големи бели на пътя. Кой е виновен – инструкторът, броят часове или някой друг“, коментира той в предаването „Преди всички“.

Според него сегашните 31 часа за практическа подготовка са достатъчни за около 60 –  70% от хората, каращи шофьорски курсове. Около 30% от кандидатите за книжка изкарват успешно изпита от втори път, не защото не са им достатъчни часовете, а заради притеснение, смята Харалампиев и добави, че това означава, че на около 90% от хората часовете са достатъчни.

Източник: БНР Снимка: novini.bg