Ендокринологът Галина Караджова: Диабетът не се лекува, но всичко е в нашите ръце

14-ти ноември е Световния ден за борба с диабета. При стойности на кръвната захар до 6 ммол/л на гладно няма място за притеснение. Диабетът е заболяване, което изисква да се проследяват всички възможни усложнения, които възникват – диабетната полиневропатия, диабетното стъпало, диабетната ретинопатия. Необходимо е ежегоден контрол. Доказано е, че в света има много пациенти, които са недиагностицирани. Това са пациентите със затлъстяване, с хипертония, с висок холестерол и триглицериди, които имат фамилна обремененост. Приканваме тези хора да изследват кръвна захар, казва д-р Галина Георгиева-Караджова, ендокринолог в МБАЛ Хасково.

Д-р Караджова, в Америка от скоро прилагат нови технологии при лечението на диабет. Но все пак, заболяването лечимо ли е или може само да бъде ограничено?

Диабетът няма как да бъде излекуван. То е едно хронично заболяване. Целта в терапията е да поддържаме много добър и стриктен контрол на кръвната захар. Да отложим във времето усложненията, които възникват от диабета, за да дадем едно качество на живот на пациента. Диабетът е заболяване, което може да бъде контролирано и ще спомена едно име, тъй като имах честта да се запозная с него – алпинистът Боян Петров. Той беше пациент с диабет и доказа, как в едни екстремни условия може да го контролира. Т.е всичко е в нашите ръце. Или в ръцете на пациента, и в ръцете на лекаря. Трябва да възникне един екип между пациента и доктора, за да се направи добър контрол.

Българинът не обича да ходи по болници и лекари. Тогава как на човек да му светне лампата, че трябва да дойде на преглед. Какво трябва да ни се случи вкъщи, за да потърсим помощ?

Част от признаците са жажда, по-често уриниране, по-чести инфекции, по-трудно заздравяване на рани. Понякога на пациенти се открива диабет вече след като имат гангрена. Това не би трябвало да е така. По време на кампаниите, които правим, ние говорим за диабета и обясняваме всичко това.

Колко рано трябва да направим профилактичен преглед и особено на децата. Защото тенденцията е все по-млади хора да са с диабет?

И на съвсем малки деца се открива диабет. Много индивидуални са нещата. Това, което първи тип диабет в ранна детска възраст е много различно от това, което е при възрастните втори тип. Родителите да наблюдават децата дали имат по-силна жажда, дали често уринират особено през нощта и т.н. Три са стъпките, които трябва да спазваме – здравословен начин на живот с повече движение, здравословно хранене и след това е медикаментозната терапия.