България

Е. Захариева: Горанов е исторически, няма да даваме оставка, но чуваме протестите

Чуваме хората. Най-лесно е да подадем оставка. Отговорното е да останем и да се опитаме в това време да адресираме част от исканията на тези хора и да се подготвим добре за шанса, който се даде от Европейския съвет. Това, което аз успявам да чуя от хората е, че искат машинно гласуване, добро бъдеще за децата си.

Това бе основен лайтмотив в изказванията на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева тази сутрин в bTV.

„Това бяха едни от най-вялите дебати, на които съм присъствала. Очевидно не могат да се консолидират. Единствената политическа партия, която ги подкрепи, беше ДПС“, коментира Захариева по повод вчерашния вот на недоверие срещу кабинета.

Тя посочи, че подобни гласувания винаги са консолидиращи за управлението.

Чуваме хората. Знак за поисканите министерски оставки на успешни министри е, че премиерът чува хората. Решенията обаче ще се вземат след коалиционен съвет, посочи няколко пъти Захариева.

Повод за изказването й бе похвалата на министър Владислав Горанов. Захариева определи като исторически успех влизането на България в ERM II. Въпрос обаче се появи – защо се искат оставките на подобни успешни хора.

„И тримата министри работят добре. Министъ-председателят има правото да уволнява министри. Причината за неговото решение бе, че чува хората. Не е вярно, че не ги чува“, заяви Захариева и допълни, че тя няма усещането тези лица да са свързани с ДПС и Делян Пеевски.

Отказа обаче да даде оценка успешен ли е министър Данаил Кирилов. Захариева бе категорична – забраната да пише във Facebook, която наложи премиерът Борисов е била правилна.

„Не може да пише такива неща и да изразява мнението си по този начин. Мисля, че се опитва да направи каквото е възможно в рамките на неговите правомощия, но публичните му изяви са крайно неприемливи“, коментира Захариева.

Тя заяви, че не знае дали предишните служебни кабинети са „редени от Шиши“, както бе посочено. Захариева коментира, че от тях познава единствено служебният премиер Герджиков.

Бележката от американското посолство Захариева вижда като нещо нурмално.

„Протестите са важна черта на демокрацията. Да, говорих с Херо Мустафа и тя обясни, че позицията изобщо не е насочена срещу кабинета, както се разчете. Мен също са ме питали за протестите в САЩ. Не сме бананова република, че да се нуждаем от благоволението на други държави“, обясни Захариева.

Виципремеирът отказа да даде ясна оценка за действията на прокуратурата, въпреки че управляващите слушат исканията на хората. Едно от тях е именно оставката на главния прокурор Иван Гешев.

„Мисля, че е крайно неприемливо и недопустимо изпълнителната власт да иска оставки на когого и да било от съдебната власт. Хората могат да го искат. Оценката на прокуратурата ще дойде след повече време. Това е началото на мандата. аз съм институционален човек – всеки трябва да се придържа към законите“, коментира Захариева, но приклещена в ъгъла от журналистически въпроси най-накрая отговори:

„Мисля, че колкото по-тихо се работи в правосъдието, толкова по-добре. Някои от акциите са доста публични, но не винаги зависи от тях. Вие, медиите, разбирате понякога от други източници“, посочи Захариева.

Тя коментира и шумната акция в Президентството, която запали клечката на общественото недоволство:

„Нито един човек в тази сграда няма имунитет. Може да се извърши по законовия ред, но се надявах да стане по-тихо“, коментира Захариева./Frognews/