Жители на родопското село Загражден остават в готовност за блокада на пътя Смолян – Пловдив

До 10-и септември ще започне ремонтът на пътя Загражден – Белица. Това обещаха представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ на среща с жителите на Загражден. Насрочената блокада за 25 август на главния път Смолян – Пловдив засега се отменя, но хората остават в протестна готовност заради няколкогодишно забавяне на строителните работи.

На срещата присъстваха десетки родопчани, директорите на областните пътни управления в Смолян и Пловдив и кметовете на община Баните и Загражден. Директорът на пътното в Пловдив Пламен Райчев обясни пред гражданите:

„В днешния ден с моя заповед има изградена комисия, която го гледа на експертен съвет. След становището на експертния съвет ще бъде входирано в регионалното министерство за строително разрешение. Това ще отнеме някъде около две седмици. Реално до десети септември започваме. Аз не мога да повлияя на вашата организация. Ако вие сте решили да направите нещо, вие ще го направите“.

След срещата загражденците са категорични:

„След десети започваме всяка неделя.“

„Ще спираме на пътищата в Юговско ханче“.

„Хората са измъчени, затова ще станат неуправляеми“.

„Няма да гласуваме. Отиваме от инициативния комитет лично при Бойко Борисов. Пред МС ще го чакаме. Ако не го дочакаме, пред дома му в Банкя, защото вече сме убедени, че ако той каже: „Да, ще имате път“, ще го имаме. Ако каже – не, няма смисъл повече да се борим“.

Пътят Загражден – Белица е третокласен, държавен, на места черен. Той е от изключителна важност, не само за община Баните, чието население близо 60 години призовава държавните институции да го направят по-скоро, но той се явява и алтернатива на второкласния път Пловдив – Смолян, по който често има срутища и се затваря. Планираното строителство на третокласния път се протака повече от две години, въпреки че има избран изпълнител със сключен договор от началото на месец декември от края на миналата година и няма нито една жалба срещу процедурата. Надеждите на хората са, че все пак дългоочакваното строителство ще започне, ако не предвиждат блокада на основния път.

Местни жители неведнъж са пращали писма до институциите. Въпреки обявената поръчка и въпреки отварянето на офертите през 2018 г. и липсата на жалби срещу процедурата, тя е замразена. А работите трябвало да започнат миналото лято.

В началото на август т.г. Пътната агенция съобщи, че се подготвя технически проект за строителството на 7,5 км от пътя Загражден – Белица, като амбицията е работата да започне колкото се може по-скоро.

Но търпението на родопчани се е изчерпало и те са готови на пълна блокада главния път Смолян – Пловдив край Юговското ханче.

Източник и снимка: БНР