Законът за социалните услуги може да бъде отменен

В последния ден преди коледната си ваканция, депутатите ще обсъдят на първо четене четири различни законопроекта, в които е заложено отлагане или отмяна на закона за социалните услуги. Предварителната нагласа е да бъде подкрепен проектът на „Обединени патриоти“, в който се предлага отлагане на действието на закона с половин година.

В последния парламентарен контрол за годината на въпроси на депутати ще отговарят регионалният министър Петя Аврамова, екоминистърът Нено Димов, министърът на правосъдието Данаил Кирилов и енергийният министър Теменужка Петкова.

Очаква се парламентът да отложи с шест месеца промените в закона за социалните услуги. За тази договореност, постигната между политическите сили, съобщи още в сряда съпредседателят на парламентарната група „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов:

„Като изключим ДПС всички се солидаризират нашето предложение да бъде подкрепено.“

Предложението за отлагането на действието на закона с шест месеца е разумен срок, в което време ще могат да бъдат конкретизирани и изчистени някои от определенията и нормите в закона, се посочва в мотивите на проекта на патриотите. В същото време трябва да се положат усилия и да се проведе задълбочена обществена дискусия, за да се елиминират напреженията и страховете, които законът е породил в различни обществени групи, се мотивират още от „Обединени патриоти“.

Отлагането на закона с половин година се подкрепя, както от социалното ведомство, така и от опозицията в лицето на  БСП. Лидерът Корнелия Нинова посочи:

„Освен това проучваме възможността и при юридически основания ще внесем отделни текстове в Конституционния съд, за да се произнесе той дали те противоречат на българската Конституция.“

Другите три законопроекта, включени в дневния ред, са на „Воля“, на независими депутати от „Атака“ и на независимия депутат Ангел Исаев. „Воля“ предлага отлагане действието на закона с 1 година, от „Атака“ настояват за цялостната му отмяна, а проектът на Исаев предвижда навсякъде терминът „социални услуги“ да бъде заменен със „социална подкрепа“.

Източник: БНР