Започват проверки на фермерите, искащи субсидии

От днес Фонд „Земеделие“ започва теренните проверки на фермерите, които са подали заявления за получаване на субсидии. Контролът стартира с посещения на място на декларираните площи по схемите за обвързано подпомагане за зеленчуци, уточняват от Фонда.

Обвързаното подпомагане е финансирането, провокирало скандала с публикувания преди дни аудиозапис, в който земеделският министър Десислава Танева съветва да не се хвалим с измамите по тази схема , за да не ни спрат парите от Брюксел.

При проверките на място се измерва големината на парцелите и се проверява дали обявените за подпомагане култури наистина са посадени на тези площи.

От миналата година теренните проверки по схемите за обвързана подкрепа на плодове и зеленчуци бяха увеличени на 50% вместо законово установените над 100 от заявените площи. След завишените проверки над 4 000 производители бяха лишени от субсидии, заради опити за измами, а 90 от тях дадени на прокуратурата, защото не само са поискали субсидия за незасадени плодове и зеленчуци, но и са представили фактури, че от незасадените площи са произвели и продали продукция.

След анализа на резултатите от миналогодишните проверки, тази година първи на контрол ще подлежат производители на домати, краставици, пипер, лук и картофи. По прецизно ще бъдат проверени и кандидати, при които миналата година е имало установени нарушения и тази година отново са подали искания за финансово подпомагане./БНР/