Започва предизборната кампания за местните избори

Днес започва предизборната кампания за местния вот на 27 октомври.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев призова за етична кампания и припомни какви са правилата по време на кампанията.

„При отразяването на предизборната кампания следва да бъде посочвано кое е платено съдържание, кое е безвъзмездно. Трябва да бъде посочено, че купуването и продаването на гласове е престъпление“, каза той.

„Агитационните материали не могат да съдържат, включително и клиповете, и другите форми на предизборна кампания, използването на националния флаг, герба на Република България и на други държави, както и не може да бъде извършена предизборна агитация от духовни лица и в рамките на религиозни обреди. Кампанията следва да бъде водена на български и трябва да бъде толерантна“, добави Андреев.

Общо 66 са партиите и коалициите, получили регистрация за участие в местните избори – редовни избори за кметове и съветници в 265-те общини в България, право на глас по време на които ще имат 6 227 901 души. 

Над 36 хиляди са кандидатите за кметове и общински съветници. Най-много са за кмет на София – 19, а за Пловдив са 14. В 397 кметства има само по един кандидат, уточни Андреев.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който пряко отговаря за провеждането на местните избори, каза:

„Агитационните материали не могат да съдържат, включително и клиповете, и другите форми на предизборна кампания, използването на националния флаг и герба на Република България или на други държави, както и не може да бъде извършена предизборна агитация от духовни лица или в рамките на религиозни обреди. Кампанията следва да бъде водена на български. Тя трябва да бъде толерантна“.

Източник: БНР