НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Защо БАБХ крие приходите от „златния гьол“ на ГКПП Капитан Андреево

Всеки ден през ГКПП „Капитан Андреево“ минават стотици леки коли, автобуси и камиони, които задължително газят през „златната локва“ за дезинфекция.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отказва да сподели с обществото защо е поверила събирането на такса „дезинфекция“ по границата с Турция на частна фирма и какви са параметрите на тази особена концесия. Преди дни в. „Сега“ разкри, че въпреки скандалите от 2013 г. едно малко ЕООД и до днес печели милиони годишно, като таксува вместо БАБХ всяко влизащо от южната съседка превозно средство за задължително обеззаразяване. За преминаването през „локвата“ за дезинфекция например леките коли дължат по 5 лева. 4 лева е таксата за държавата, а левчето отива за фирмата „Пи.Еф.Си.“ – назначена още през далечната 2013 г. за таксосъбирач. Това е само за малките МПС-та, а автобусите и камионите плащат в пъти повече.

В. „Сега“ изпрати няколко лесни въпроса до БАБХ: защо не си върши сама работата по обеззаразяването; по каква процедура е избрала заместващата я фирма; кога, за какъв срок е сключен договорът и кога изтича; как е определена високата комисиона за „Пи.Еф.Си.“; на колко гранични пункта се събира „такса локва“ и какви са постъпленията. След дни на умуване агенцията изпрати подобие на отговори, в които не казва нищо по същество, но пък напоително обяснява колко много болести се вихрят в съседна Турция от 2014 г. насам, което и налагало да се прилагат мерки за „биосигурност“ по границата. Разбира се само, че БАБХ е избрала фирма посредник не с обществена поръчка, а с някаква „процедура по подбор“. Чиновниците удобно се измъкват от темата за приходите и комисионите, като обясняват, че за разгласяването на такива данни трябвало да се иска изрично съгласие на фирмата изпълнител по Закона за достъп до обществена информация.

Нежеланието на БАБХ да даде конкретни отговори показва, че има нещо за криене. Наистина е трудно да се обясни неистовото желание на държавата да си партнира с частна фирма за дезинфекцията по границата, при положение че на ГКПП-тата гъмжи от държавни служители – граничари, митничари, включително и ветеринарни инспектори от БАБХ. Агенцията дори не посочва какви са таксите за обеззаразяване, а ни препраща да си ги търсим в „тарифа, приета от МС“. В тарифата обаче никъде не пише за посреднически услуги и за размери на комисиони.

Така вече шеста година една държавна агенция се подиграва с понятията „прозрачност“, „отчетност“ и „ефективност“. Скандалът през март 2013 г. избухна именно защото „Пи. Еф. Си.“ бе наета да пръска МПС-тата на ГКПП „Капитан Андреево“ и „Лесово“ след смехотворен апокрифен конкурс, протекъл за седмица.

Сделката бе сключена в последния ден на кабинета „Борисов“, но малко след това служебният кабинет обяви, че прекратява договора – заради общественото възмущение. После се оказа, че договорът с „Пи. Еф. Си“ ще си действа по две причини – защото при развалянето му БАБХ трябвало да плаща огромни неустойки, а и защото откъм Турция дебнели нови опасни зарази. Преди „Пи. Еф. Си“ да застане на браздата, обеззаразяването на входящия трафик се обслужваше от кадри на БАБХ.

Още през 2013 г. пръскането на ГКПП-тата бе наречено „златната локва“, защото се оказа супер доходоносно за „оператора“ на локвата. По официални данни приходите на „Пи. Еф. Си.“ ЕООД за 2018 г. надхвърлят 10 млн. лева, а чистата му печалба е повече от 8 млн. лева.

Източник: в. Сега