Защо е полезна чиата?

Научно доказано е, че семената на чиата подпомагат загубата на тегло. Но с това преимуществата им не свършват. Кои са другите ползи?

Ускоряват метаболизма. Изследователи от университета в Ню Хампшър доказват, че семената на чиата ускоряват метаболизма или скоростта, с която се изгарят калориите в човешкия организъм. Това ги прави особено подходяща храна за хората с наднормено тегло.

Нормализират холестерола. Повишеното съдържание на мастни киселини Омега 3 подпомага понижаването на холестерола, което намалява опасността от коронарна болест на сърцето.

Понижават нивата на кръвната захар. Заслуга за това имат отново Омега 3 мастните киселини, които подпомагат нормализирането на кръвната захар.

Лекуват от запек. Консумацията на тези семена повишава подвижността на чревния тракт и ускорява храносмилателните процеси, благодарение на неразтворимите фибри, които съдържат.

Укрепват костите. Чиата е богата на калций и манган, които имат основна роля за здравината на костите.

Снижават риска от поява на рак на гърдата. Чиата е незаменим източник на алфа-линоленова киселина, която защитава млечната жлеза от появата на тумори. Киселината потиска ръста на злокачествените образувания.

Източник: OFFNews Снимка: Pixabay