За Бога, не сме Хирошима и Нагасаки; по-полека с ”Без паника!”

Двама българи с коронавирус. В Плевен и Габрово. В Плевен има още един… Станаха четири… Централният щаб дал брифинг през нощта. Новината-мълния обикаля страната. Предават телевизии, интернет, фейсбук… Директни включвания от двата града. От други градове. Екипите не стигат за репортажи и от селата… Експерти повтарят: без паника, смъртността не е голяма, коронавируса е като обикновен грип.

След 5 минути: Без паника!

След 2 минути: Важното е да не се паникьосваме.

На всяка минута: Паниката е много опасна. Не се презапасявайте с лекарства и продукти.

На карта Плевен и Габрово пулсират с червени кръгове, триъгълници и стрелки, сякаш са епицентър на ядрени удари… Българските Хирошима и Нагасаки… Преувеличено е сигурно, но не се паникьосвайте. Взети са мерки.

Пред камерите са професорите и експертите. Така е редно. Пред камерите обаче се появява вътрешният министър. Защо? Униформени вардят болниците сякаш ще ударят с палките по главата коронавируса, ако се мерне наоколо.

И отново: Никаква паника!

Проправителствените медии тръбят: „Паника! Разграбват продукти и лекарства.“ „Като на война: Изкупуват се продукти…“. „Паника в Пловдив…“. Кой им диктува?

Премиерът Борисов свика кризисния щаб на извънредно заседание.

Много моля, без паника! Не пътувайте. Не се събирайте. Не! – на закритите пространства. Метро, самолети, трамваи, влакове – далече от тях. Тийнейджърите да не стъпват в МОЛ-овете.

Без паника, граждани! Без паника!

Децата винаги правят това, което им е забранено. Възрастните също. Човек е устроен да нарушава забраните.  

От щабовете да помислят. Дали предозирането, презастраховането, преиграването с цел да се види, че се прави всичко по въпроса, няма да изиграе лоша шега? Представете си как влияе появяването през минути на униформени, експерти, политици и постоянното повтаряне, че не трява да се паникьосвате, ама… Информация и разяснения – да. Тласкането към страхове чрез „извънредно“, „опасно“, „предупреждаваме“ е наистина опасно.

Непрекъснатото: „Не се паникьосвайте“ предизвиква именно паника.

Все пак от 100 хиляди заразени в света до момента, над 64 хиляди са излекувани и са здрави. Много други се възстановяват.

Източник и снимка: Фрог нюз