Иван Гешев: Една олигархична група иска да се провали изборът ми

Избраният за главен прокурор Иван Гешев обяви, че целият отпор срещу избора му за главен прокурор лежи на безпринципност, защото става въпрос за опит на една политико-икономическа група да осуети кандидатурата му.

„Една група политико-икономическа, олигархична и така нататък, която се притеснява от закона, защото няма практиката да спазва закона, просто не иска да има избор, който на нея не ѝ харесва, иска да се провали изборът и конкретната кандидатура. Ето това е. Не става въпрос за принципност, става въпрос за безпринципност“, коментира пред медиите в Русе Гешев, цитиран от БНР.

Той не възнамерява да се извинява на съдийката Атанаска Дишева,  задето е лишена от чувство за хумор.  По време на повторното гласуване във ВСС Дишева се оплака пред ВСС, че в коридора Гешев й предрекъл блестяща политическа кариера.

„Прочетох, че някой иска да се извиня. Не смятам да се извинявам на някой за това, че този някой няма чувство за хумор. А иначе, дай Боже, и мен така да ме заплашват – че ще имам блестяща политическа кариера. Това обяви Иван Гешев, който преди дни беше преизбран от Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор, по повод призива да се извини на Дишева.

Срещу уличния натиск върху ВСС и очернянето на Иван Гешев се обявиха днес от Асоциацията на прокурорите, които настояват процедурата по избора на Гешев да се финализира и напомнят на съдийската квота, че те не се месят в техните кадрови избори. Според прокурорите някой се опитва тенденциозно да противопоставя съдии срещу прокурори.

И следователите застанаха зад избрания за главен прокурор Иван Гешев, който очаква да чуе от президента, че е подписал указ за заемането на поста. Протестиращите, които замеряха ВСС с яйца и кофички кисело мляко, пък отново опитват да притискат Румен Радев с призиви да даде избора на Гешев на КС, както преди това скандираха под прозорците му да не подписва указ. Държавният глава направи точно това, което пожелаха, а според юристи, ако и сега не подпише, а поиска тълкуване от страна на КС, би било груба политическа грешка и погазване на законите в страната.

Източник: Дарик нюз