България

Иво Инджов: СЕМ подтичва след големите проблеми

„Не смятам, че СЕМ си върши добре и навреме работата. В обществото остава подозрението, че надзорният орган действа под влиянието на управляващото мнозинство. Не случайно четирима души в него са избрани под една или друга форма или се конфигурират от ГЕРБ. В този си вид надзорният орган, той няма и много правомощия, аз мисля, че е излишен. В него няма гражданска квота и в него се репродуцира съотношението на силите в парламента“. Това коментира в предаването „Преди всички“ медийният експерт и политолог Иво Инджов.

Според него, ако СЕМ стъпи върху нарушението на лицензията, би могъл да гласува за оставката на генералния директор.

„Трябва да започнат и дискусии от какъв СЕМ имаме нужда и как да бъдат избирани генералните директори на обществените медии“, подчерта експертът.

По думите му „СЕМ подтичва след големите проблеми, свързани със свободата на словото“.

За Иво Инджов позицията на премиера Бойко Борисов, че ситуацията в БНР е саботаж срещу правителството, е доста екзотична:

„Според мен някое от властовите лобита се е опитало да въздейства върху ръководството на БНР да отнеме микрофона на Силвия Великова или има някакви изпреварващи действия от страна на ръководството. В обществото съществува усещането за влияние на ГЕРБ върху обществените медии и опит да се заглушат критичните въпроси и анализи“.

Източник и снимка: БНР