Избраха го!

Въпреки многохилядния протест в София, днес Висшия съдебен съвет избра Иван Гешев да е новия главен прокурор на България. Това стана в 20.07 ч след заседание, което продължи цял ден.

За единствения кандидат за поста гласуваха 20 души, а 4-мата против бяха председателят на ВКС Лозан Панов, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева. Решението на ВСС бе взето, въпреки че хиляди блокираха Орлов мост и главни улици на столицата. Недоволството продължава и в момента, към 22 часа. Недоволство имше и в Пловдив. По-рано през деня имаше и контрапротест, в защита на Иван Гешев. Преобладаващата част от подкрепящите бяха с татуировки и не бяха запознати с името на Гешев.

„Не ме интересуват политическите похвали, а тези на обществото“, каза Иван Гешев на един от поставените му въпроси. Засега обаче похвали от обществото за работата на прокуратурата няма.

На част от въпросите, предимно зададени от Съдийската колегия, Иван Гешев отговаряше уклончиво.

Новината за избирането му се прие радушно и без много радост. На ход е президентът, който може да издаде указ за назначаването му или да не го направи. Ако държавният глава не подпише указ всичко се връща във ВСС. Тогава кадровиците или трябва да повторят избора си или да започнат нова процедура.

В момента Иван Гешев е зам.-главен прокурор. И на този си пост е ходил два пъти в САЩ и един път в Русия. Завършил е школата на МВР.