Извадиха документи, че Левски е създаден 1911 година

Оригинален протокол, че футболен клуб Левски е основан през 1911 година притежава сдружение „Сини сърца“. 

„Левски без съмнение е основан на 10 май 1911 година. Разполагаме с този учредителен протокол 1 от 1911 година, но ще го покажем само в деня на откриването на клубната експозиция, защото не е в добро състояние. Запалянковщина е кой е най-стар клуб, вечното съперничество между Левски и Славия. Не искаме да променяме историята. Просто искаме да се знае. Основани сме на 10 май 1911 година, а на 24 май 1914 година сме официално регистрирани. Това е по-скоро чисто юридически въпрос. Показателно е, че до 9 септември 1944 година Левски е празнувал, че е основан през 1911 година“, каза Илия Христов от сдружението.

ПФК Левски и Сдружение „Сините сърца“ откриват официално клубната експозиция на стадион „Георги Аспарухов“ на 2 октомври (сряда) в 19.14 часа.

Всички предмети, които ще бъдат изложени, са собственост на Сдружението, като  Левски ще стопанисва експозицията. 

„Експозицията е създадена с цел не само да показва успехите на клуба, но едновременно с това и да възпитава. Левски има изключително славна история. Хората ще могат да видят каква е историята на Левски, какво изповядва Левски и какво е Левски. Левски изповядва ценности, които в последните 20-25 години малко са позабравени. Това, което наблюдавахме на стадион „Славия“ и срещу Спартак Варна за купата вчера, не е публиката на Левски. Не подкрепяме такива действия, която уронват престижа на клуба“, заяви Илия Христов, председател на Сдружение „Сини сърца“.

„Точна бройка на експонатите не мога да кажа, в момента се прави опис. Само  документите са над 200, купите са около 30. Има много интересни предмети. Инвестирали сме много, но желанието на сдружението е клубът да го стопанисва, като приходите остават единствено и само в полза на клуба. Единственото си запазваме правото да контролираме какво се случва с експонатите ни“, допълни той.

Сред дарителите са много бивши футболисти и легенди на „сините“.

„Николай Илиев е първият и най-големият дарител, Наско Сираков, Гошо Гинчев, Добромир Жечев, семейството на Димитър Йорданов-Кукуша и други, притеснявам се да не пропусна някого“, каза Христов.

За експозицията са взаимствани идеи от италианския гранд Ювентус.

„Живея от години в Италия. Занимавала съм се с дизайна на клубната експозиция на Ювентус, от която почерпихме идеи. Процесът вече трае 3 години. Подготвихме интерактивни съдържания, което да дават повече информация на хората. Приложението ще бъде предоставено свободно за всички посетители след официалното откриване. Ще има и добавено виртуална реалност в музея. Ще има и други изненади“, обясни Борислава Кръстева, дизайнер на клубната експозиция.

Цената на единично посещение ще бъде 7 лева, а за деца – 5 лева. Деца под 7 години и инвалиди ще влизат безплатно. Ще има и цени за семейни и групови посещения.

Източник: БНР Снимка: sportal.bg