Спорт

Извадиха купа „Ронкети“ от склад за годишнината от спечелването ѝ от Левски

Славният женски баскетболен отбор на Левски-Спартак се събра в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“, за да отбележи 40-ата годишнина от спечелването на втората купа „Ронкети“ през 1979 година. Тогава на финала в Ямбол „сините“ побеждават Марица (Пловдив) със 70:69.

Специално за събитието беше донесена самата купа, връчена на победителките от един от шефовете на ФИБА тогава Алдо Витале. Една от участничките във финала Юлия Боянова заяви за БНР, че трофеят се е намирал досега в един склад и много би се радвала той да намери място в Музея на спорта.

Треньорът на отбора, който спечели два пъти „Ронкети“ (и през 1978) и Купата на европейските шампионки през 1984 година Станислав Бояджиев каза, че успехите са постигнати с много работа.

„Тези момичета бяха талантливи, бяха и красиви и също така играеха красиво. Успехите се дължат на техния труд и съм горд, че бях техен треньор“, заяви Бояджиев.

На събитието присъстваха също Петкана Макавеева, Надка Голчева, Красимира Банова, Красимира Барзова, Силвия Германова, Нина Хаджиянкова и Ина Иванова, а от Франция специално пристигна Мадлена Станева.

Капитанката на отбора Надка Голчева каза, че този тим е съставен от момичета, които са се срещнали в точното време на правилното място и така са успели да спечелят всичките тези купи и титли.

„Най-хубавите ми спомени са от спорта и в частност с баскетбола. За да бъда толкова дълги години на ниво, ми е струвало много усилия, подкрепа на моето семейство и на моите деца. Баскетболът е моят живот“, заяви Голчева пред БНР.

Източник и снимка: БНР