Извършиха първа белодробна трансплантация в България

За първи път у нас през изминалата нощ в болница „Лозенец“ е направена белодробна трансплантация, съобщиха за „Хоризонт“ от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН).

Реципиент е 70-годишен пациент, а операцията е извършена съвместно с немски специалисти и директора на болницата проф. Любомир Спасов.

За първата такава трансплантация у нас екип от Германия пристига специално снощи , за да оперира съвместно с проф. Любомир Спасов, директор на болница „Лозенец“.

Донорът е 40-годишна жена от Варна, която дава шанс за живот на 5 души.

Черният дроб е трансплантиран във Военно медицинска академия, белият дроб и бъбреците са подадени за трансплантация към болница „Лозенец“, а сърцето е изпратено към Хърватия поради липса на подходящ реципиент у нас.

Семейството на 40-годишната жена-донор на пет органа, въпреки тежкия момент взима решение, да дари нейните органи, съобщават още от ИАМН.

Служителите на МЗ и на Агенцията изказват своята дълбока благодарност на семейството на донора, както и на лекарските екипи, извършили трансплантациите през изминалата нощ и изказват съболезнования на починалата жена.

Източник: БНР