КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Иран изстреля ракети по бази на САЩ. Петролът и златото поскъпнаха. Говорим ли вече за война

Убийството на ген. Касем Солеймани размести пластовете на най-високо ниво. Можем да очакваме потенциал за дестабилизация, но едва ли ще има Трета световна война.

Това заяви по bTV международният анализатор Виктор Лилов по повод смъртта на иранския генерал. Няколко часа по-късно, минути след полунощ днес, Иран изстреля ракети по американски военни бази в Ирак. Според прессъобщение нападението е било с балистични ракети.

В следствие на заплахите на Иран през изминалите няколко дни са взети мерки за защита на военните в региона, се казва в съобщението. Според Пентагона за сега информациите са за пострадали иракчани. Официално лице, цитирано от АП каза, че информациите са за “много малко, ако изобщо има” някакви пострадали.

Президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че се работи над оценяване на щетите, но  “за момента всичко изглежда добре”. Служители от администрацията на президента Барак Обама коментираха в Туитър, цитирани от „Вашингтон пост“, че мащабът на нападението на Иран в сряда няма да е оправдание за ответен военен удар от САЩ.

Заради ескалацията на напрежението цената на петрола по борсите поскъпна с 3,46% до 64,87 долара за барел, а сортът Брент от Северно море поскъпна с 3,66 на сто до 70,77 долара за барел.

И златото вече е по-скъпо. Цената достигна до 1582 долара за тройунция. Това е най-високата стойност от април 2013-а.

Снимка: news.bg