Искате куче, но сте алергични

Смяната на козината е естествен процес – при някои е по-силно изразена, при други – не. Линеенето при кучетата се проявява два пъти годишно. И въпреки широкоразпространеното мнение няма кучета, които да не линеят.

Но пък има породи, които линеят по-малко. За съжаление няма кучета, които са хипоалергенни – това си е абсолютен мит. Но алергичните хора могат да изберат по-слаболинеещи породи.

Към тези породи се отнася ирландският воден шпаньол

Тези кучета имат много къса козина, който по структура прилича на човешката коса. Тези кучета линеят най-малко и не ръсят алергени. Козината на ирландските водни шпаньоли трябва да се чисти на всеки няколко месеца. По природа ирландският воден шпаньол е много дружелюбен, обича активните разходки и в топло време с удоволствие се къпе.

Има и втора възможност – мекокосмест пшеничен териер

Кучетата от тази порода също имат къса козина и линеят малко. Грижите са същите като за късокосместите – така че козината им да не се зацапва и да не се слепва. Защото това може да доведе до кожни обриви.

Мекокосместият пшеничен териер е много дружелюбно куче, което обича да прекарва времето си с хора. То се нуждае от постоянни разходки, тъй като обича много да тича.

И третият вариант: бедлингтън-териер

Представителите на тази порода са по-малки по размер от предишните породи. Те също имат къса козина, която трябва да се чисти веднъж седмично, за да се предотврати слепване. Бедлингтън-териерите са много активни животни и обичат физическите упражнения. Те са чудесен избор.

Източник: bgfermer.bg Снимка: Miau.bg