И Софийският адвокатски съвет подкрепи Калпакчиев

В защита на съдебната власт и решението на съдебните актове по обществено значими случаи като предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман се обяви и Софийският адвокатски съвет.

Без да спомене името на убиеца на студента Андрей Монов, в декларацията им е записано, че когато обществената критика премине допустимия тон и независимостта на съда е поставена под заплаха, когато конкретни съдии и съдът са обект на атаки, включително насочени срещу личния живот и неприкосновеността на магистрата и неговите близки, е наложително да бъде съхранено доверието в съда, неговата независимост и в правосъдната система.

Не само адвокатурата, чиято конституционна роля е да подпомага гражданите и юридическите лица при защита на правата им, но цялата правна общност не може да бъде безучастна, когато е поставена под заплаха независимостта на съда и устоите на правовата държава. Поради това Софийският адвокатски съвет счита, че обидите, обругаването и заплахите срещу личността на съдиите, както и опитите за използване на случая за постигане на политически цели и лични интереси, са абсолютно недопустими в една правова и демократична държава, каквато по конституция е Република България, и не бива по никакъв начин да бъдат толерирани.

Обществото може нормално да функционира единствено при еднакво прилагане на закона спрямо всички лица, уважение към съда и непогазване на неговата независимост, както и провеждане на широк обществен и професионален дебат при наличие на проблеми от законодателно естество, се казва в декларацията.

По тези причини Софийският адвокатски съвет изразява своята подкрепа към обръщението на 292-ма български съдии и отправения от тях призив към всички граждани и институции у нас да имат осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир.

Източник: OFFNews.bg