Кметът на Димитровград Иво Димов: Хората могат да бъдат горди, че живеят в уникален и развиващ се град

Димитровград е създаден официално с обединението на селата Раковски, Марийно и Черноконево на 2 септември 1947 г. Градът е построен от 50 000 бригадири, които пристигат от 963 български градове и села. Част от тях стават жители на новия град. По повод днешния празник разговаряме с настоящия кмет на Димитровград – Иво Димов.

Г-н Димов, Димитровград днес празнува 72 години от създаването си. Защо има повод за празник?

Димитровград е един от малкото градове, които имат точна рождена дата – 2 септември 1947 г., когато с указ на Министерски съвет трите села – Раковски, Марийно и Черноконево са обединени в едно и идеята на една гола поляна да бъде обособен град започва да се осъществява. Градът ни е уникален като градоустройство и начин на изграждане. Тук са приложени европейски практики от архитектурата. Димитровград е построен с безвъзмезден, непонятен за съвремието ни младежки ентусиазъм. Мисля, че имаме основание да празнуваме и хората могат да бъдат горди с развитието на града ни.

Но проблеми все пак има. Кой е най-големият и кой остава без разрешение засега?

Няма как всички проблеми да бъдат решени наведнъж. Макар че се справихме с доста от наболелите и неглижирани от дълги години казуси. Голямата ми болка е, че все не достигат средства, за да може това, което направихме в града, да бъде направено в крайните квартали и в селата. Изисква се доста сериозен финансов ресурс, който за съжаление няма от къде да акумулираме, за да се постигне желаният ефект и там. Имаме още много по какво да работим, за да кажем, че не само градската част, а и крайните квартали и селата отговарят на представите ни за съвременен и развиващ се европейски град.

Вслушахте се в недоволството на хората за неудобните кръгли скамейки по Алеята и върнахте стандартните?

Когато изготвяхме проекта, се съобразихме с даденостите, които има централна градска част. Проектантът заложи точно на тези хексагонални форми, които се вписват в пространството по най-добрия начин -този тип скамейки, които не са като парковите и градинските. Държа да отбележа, че това не е парк, а е централна градска част. Подобни места за сядане има в много центрове на градове, не само в България. Една част от старите скамейки бяха върнати, за да имат хората възможност да избират. Друга част от тях бяха разположени в парк „Форум“. Но пак казвам, че идеята на проектанта бе от естетическа гледна точка, за да запазим самата концепцията.

Преди дни някой каза, че кметът е като домоуправител, а той се грижи за блока. В този смисъл, какво ще направите, ако хората Ви гласуват доверие следващия месец и Ви дадат нов мандат?

Домоуправителят е на разположение за определена част от денонощието, докато кметът трябва да е на разположение 24 часа, да решава проблеми, казуси, да бъде в помощ на своите съграждани. По презумция в България кметът е виновен за всичко. Много трудно хората правят разграничение между ангажиментите и отговорностите на различните институции. Когато виждат дупки по улиците, хората не правят разлика дали те са следствие на авария на ВиК, или на фирмата, която се занимава с газопреносната мрежа, дали пътят е общински, или републикански и отговорен за него е Агенция „Пътна инфраструктура” , където кметът няма правомощия. Но това е нормално, защото, гласувайки за кмет, те очакват от него и поверената му администрация да решава всичките им проблеми. Имаме много работа за вършене. Ще продължа да правя това, което правя вече 8 години – да се опитвам да подобрявам, и с помощта на държавата, качеството на живот на хората, които живеят тук.

Г-н Димов, натъжава ли Ви, че хора от други български градове свързват Димитровград главно с пазара?

Димитровград в последните години изпъкна на картата на България по много показатели. Ние сме давани за пример в социалната сфера с редица социални услуги и с новите производства в новообособилата се Индустриална зона между Хасково и Димитровград. Неслучайно спечелихме редица престижни награди заради доброто ни взаимодействие с бизнеса. Градът ни е чист и поддържан, много зелен и това прави впечатление на всеки, който го посети. Пак казвам, че начинът, по който е изграден Димитровград, с широките улици, булеварди, тротоари, е впечатляващ. Димитровград и като архитектура, и като история е изключителен. Убеден съм, че занапред ще предизвиква все по-голям интерес.

Пожеланието Ви към димитровградчани?

На първо място да бъдат здрави. Да бъдат горди, че живеят в един уникален и развиващ се град. Важно е заедно да положим усилия към това все повече млади хора да остават, да живеят, да отглеждат децата си тук. Аз вярвам в силата на единението и в смисъла на общите усилия!

Тази вечер е кулминацията на тържествата. Организаторите са планирали уникално лазерно 4 D шоу, което се прави за първи път в България. След това е концерта на „Фондацията“.