България

Кратки новини от България

Плевен се включва във Втората национална благотворителна кампания за подпомагане на деца, пострадали при пътни инциденти, организирана от БЧК. Кампанията започва днес и ще продължи до 31 октомври за набиране на средства в Дарителския фонд на БЧК под мотото „Бъди с нас! Заедно можем повече!“. Чрез кампанията се очаква да се осигури финансов ресурс, необходим за подкрепа на лечението на деца, получили увреждания при катастрофи на пътя.

В Сандански ще бъде открита ТЕЛК комисия от 10.00 часа на централния вход на МБАЛ „Югозападна Болница“. На откриването ще бъдат кметът на Сандански Кирил Котев, лекари и пациенти. С откриването на ТЕЛК комисията няма да се налага пациентите да пътуват до Благоевград, за да бъдат прегледани, което ще им спестява време и средства.

От 17.00 часа в сградата на Регионалния исторически музей в Благоевград започва учредителното събрание на инициативен комитет за възстановяване на паметника на незнайния македонски четник. На събранието ще бъде представено предложение към община Благоевград за възстановяване на паметника. Инициатори са фондация „Татковина“, историкът д-р Кирил Алексиев и скулпторът Андрей Врабчев.

Чилийската художничка Паола Монтиглио, избрала артистичния псевдоним Пиерина, открива в „Двореца“ в Балчик изложбата си от картини „Пътешествие към душата“. Авторката, която наследява артистичния дух на своето семейство, в художествените си търсения не остава само в полето на живописта и дизайна, но владее техники и стилове и в скулптурата, златарството, занаятчийството.

В читалището в разградското село Благоево отваря лятна арт-работилница. През следващите две седмици за децата ще има занимания по рисуване, апликиране, моделиране, приложни изкуства. Ще бъдат организирани и много спортни и занимателни игри.

Кметът на район „Централен“ в Пловдив Георги Стаменов в 10.30 ч. ще открие нова детска площадка на булевард „Копривщица“ 20.

Източник: БТА