Кучетата по средата на социалната стълбица са по-агресивни

Кучетата, които са със средно положение в глутницата – нито най-горе, нито най-долу, се държат най-агресивно едно с друго, съобщи ЮПИ.

Според повечето теории за агресията в социалната йерархия, тя се увеличава колкото по-високо е положението. Изследване на улични кучета в покрайнините на Рим обаче показа, че най-доминантните проявяват най-малко агресия. Най-много е тя по средата на йерархията, където по-трудно се предвижда кое животно е по-силно.

Йерархията помага на кучетата да пестят енергия, която те изразходват главно за търсене на храна и партньор. Когато кучетата си знаят мястото, се бият по-малко помежду си.

Учените от университета на Екстър заедно с римските им колеги определиха, че полът и възрастта определят социалната организация на глутниците. По-възрастните кучета доминират над по-младите, както и мъжките над женските, когато са на една възраст.

Доминантните кучета се разпознават по правия гръб, вдигнатата опашка и глава. Такива животни често поставят лапите си върху гърба на другите с по-ниско положение.

Кучетата с ниско положение държат главата си по-ниско, а ушите им са клепнали. Те избягват пряк очен контакт, често лягат и оголват корема си.

Източник: БНР Снимка: Dnes.bg