Лекари от Александровска болница протестират заради мизерните условия

Лекари от Александровска болница излизат на протест днес заради лошите условия на труд и мизерия в помещенията за лечение на пациенти. 

Според организаторите на протеста – Национален синдикат „Защита“, те са информирали здравното министерство за лошото състояние на сградата, в която се помещават клиниките по алергология, хематология и ендокринология.

Въпреки изявленията от Министерство на здравеопазването, че ще се отпуснат около 800 хиляди лева за ремонт на две от клиниките – пари няма, подчерта за „Хоризонт“ Красимир Митов.

„Информацията е, че през последните пет години ръководството прави всичко възможно министерството да отпусне пари за ремонт на тези сгради, но към днешна дата само обещания, а на практика пари няма. Когато чашата преля още преди три месеца, когато се срути покрива на една от клиниките в Александровка болница и хората вече не могат да търпят това безобразие, не могат да работят при тези условия, тръгнаха към крайни действия и министърът отново започна с обещанията – 300 000, 500 000, 800 000 лева, но пари в момента няма“, заяви Красимир Митов –  председател на синдиката „Защита“ в Александровска болница, организатори на протеста.

За БНР д-р Андрей Коцев – лекар в болницата и председател на Организацията на здравните работници в синдикат „Защита“, определи положението в болницата като „трагично“ и допълни, че част от чуждестранните студенти в университетската болница отказват да влизат в отделенията, тъй като някои сгради са опасни. 

По повод информациите, че болницата има програма за ремонти на стойност 8,5 милиона лева през следващите години и обещаните от здравното министерство 800 000 лв. за спешни ремонти през тази, както и информациите, че в нея през последните години са правени ремонти за около 25 милиона лева, Коцев каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“:

„През последните 5-6 години е възможно да са искали пари за ремонти на други места, но аз се учудвам защо тези 25 милиона не са използвани за сградите, които са рискови за живота на хората, а са дадени за нещо друго! Това е интересният въпрос? Тези 800 000, които се подхвърлят от вчера, реално няма да стигнат за абсолютно нищо. Самата болница вчера в съобщението си твърди, че са нужни 13,5 милиона за нашата сграда, емблематичната, на арката. Направите си сметка за какво мога да стигнат тези при това „до 800 хиляди“. Не са казали 800 000! Може и 8000 лв. да дойдат. Освен това аз изобщо не вярвам на този министър, след като 50 милиона така и не достигнаха до медицинските сестри, не знам защо да му вярвам, че ще стигнат и някакви пари до нас“.

Болницата е държавна и министърът и МЗ са тези, които трябва да осигурят парите за ремонта.

„Ние с ръководството в това отношение нямаме проблем. Проблем, ако има между тях – да се изясняват…  Разчитаме не методики да ни предлага министър Ананиев, на което той е майстор – цяла година прави методики за медицинските сестри, а накрая се оказа, че нищо не са получили – а правене на разчет с необходимите суми“.

Колкото повече време минава, толкова по-скъп ще става ремонтът, категоричен е той. В болницата работят около 1400 – 1500 души и голяма част са членове на синдиката, но не само те ще протестират, каза Коцев. 

Източник: БНР