Спорт

Легендите на България и Турция не се биха в зрелище в Кърджали

Българските легенди от Световното първенство в САЩ през 1994-та година и тези на Турция от първенството на планетата през 2002-ра година изиграха зрелищен мач, завършил 2:2. Двубоят се проведе на стадион „Арена Арда“ в Кърджали, като форматът на сблъсъка включваше две полувремена от по 30 минути.

Головете за българския тим отбелязаха Ивайло Йорданов в 8-та и Дончо Донев в 44-та минута. За южната ни съседка точен от 11-метров наказателен удар в 31-та минута беше Тюмер Метин, преди Хасан Кабзе да оформи крайното 2:2 в 60-та и финална минута на срещата.

Преди началото на мача българските легенди бяха посрещнати с бурни аплодисменти от публиката. Христо Стоичков получи плакат от името на министъра на спорта Красен Кралев в чест на 25-та годишнина от лудото американско лято. Подобен плакат беше връчен и на настоящия национален селекционер Красимир Балъков. 

Началото на срещата предложи и зрелищно начало за феновете в Кърджали. Още в 8-та минута Ивайло Йорданов получи отличен пас в наказателното поле и завърши по безкомпромисен начин от 10-на метра.

В 18-та минута Турция получи отлчиен шанс да изравни. След бързо изпълнение на пряко свободен удар топката попадна в нападател на гостите. Той се опита да прехвърли стража ни Данчо Господинов, но с решителна намеса се отчете Георги Гинчев, за да избие от гол линията. 

В 31-та минута резултатът все пак беше изравнен. Турците получиха шанс да изпълняват 11-метров наказателен удар и зад топката застана Тюмер Метин, който не сбърка за 1:1. В ответната атака шанс за гол се откри и пред българските легенди, но Красимир Балъков не успя да намери Христо Стоичков в наказателното поле.

През втората част на срещата на терена се появиха Бончо Генчев и Илиан Илиев под бърните аплодисменти на публиката в Кърджали. 

В 41-та минута се откри възможност пред отбора на Турция. Христо Стоичков загуби топката в опасна зона пред собственото си наказателно поле, но в крайна сметки проблеми за Йордан Господинов нямаше след слабия шут на хафл от турския отбор. 

В България отново поведе в резултата. Дончо Донев получи феноменално извеждащо подаване зад гърба на турската защита, преодоля вратаря на гостите и да завърши хладнокръвно на опразнената врата за 2:1. 

Все пак в последната минута на срещата южната ни съседка изравни за 2:2. Автор на попадението беше Хасан Кабзе, като съдийската бригада свири край на спектакала само няколко секунди, след като топката попадна в мрежата на Йордан Господинов. 

България – Турция 2:2 

1:0 Ивайло Йорданов (8)

1:1 Тюмер Метин (31)

2:1 Дончо Донев (44)

2:2 Хасан Кабзе (61)

Ето и пълният списък от звездни имена, които ще взема участие в срещата: България: 1. Данчо Господинов, 2. Емил Кременлиев, 3. Даниел Боримиров, 4. Цанко Цветанов, 5. Ивайло Йоранов, 6. Златко Янков, 7. Емил Костадинов, 8. Христо Стоичков, 9. Наско Сираков, 10. Красимир Балъков, 11. Йордан Лечков, 12. Бончо Генчев, 13. Георги Гинчев, 14. Петър Михтарски, 15. Дончо Донев, 16. Илиан Илиев, 17. Станислав Ангелов, 18. Мюмюн Кашмеров, 19. Георги Пеев, 20. Радостин Кишишев, 21. Елин Топузаков, 22. Александър Александров – Кривия Турция: Юмит Каран, Рюстю Речбер, Сердар Кулбилге, Ахмен Дурсун, Айхан Акман, Чихан Хасполатли, Емре Ашик, Фарук Аталай, Хасан Кабзе, Мерт Коркмаз, Нихат Кахвечи, Огюн Темизканоглу, Йомер Ердоган, Семих Сентюрк, Тюмер Метин, Тюнджай Санлъ, Хайати Кьосе, Серкан Балчъ, Гьокхан Юнал;, Хакан Юнсал, Йозкан Явуз Коркут, Метин Четинкая.

Източник и снимка: Gong.bg