България

Липса на доверие и песимизъм 30 години след прехода

Критични нива на недоверие се наблюдават в устоите на демокрацията и в правителствата и в политическите системи на България, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия, Полша и Германия. Това сочат резултатите от социологическо изследване „30 години след падането на Берлинската стена“, направено по поръчка на фондациите „Отворено общество“ в Източна Европа. В наблюдаваните страни е установена липса на свобода на медиите и на способност на гражданските организации да са коректив на институциите.

„Донякъде резултатите бяха очаквани, защото и други изследвания показваха нарастващ песимизъм в света като цяло, недоверие към институциите и в същото време тези нагласи в много по-висока степен са проявени в страните от бившия Източен блок“, коментира пред БНР Марин Лесински, програмен директор на „Европейски политики“ в Институт „Отворено общество“.

„Демокрацията е система, която се крепи на доверие. Колкото по-ниско е доверието, толкова повече ерозира системата – хората отказват да участват, отказват да търсят правата си. Това е един порочен кръг“, посочи той в интервю за предаването „Нещо повече“.

Лесински отбеляза, че изследването е правено преди местните избори. То ясно показва обаче, че българите не вярват, че изборите са честни и оттам – че нещо зависи от тях, добави той.

„Българите оценяват негативно и ефектите от пазарната икономика за себе си и за страната като цяло“, каза още Марин Лесински.

Друго важно нещо според него е:

„За начало на прехода се счита 1996-1997 г., т.е. в България се счита, че ние сме закъснели със седем години спрямо другите и се движим със закъснение, а оттам идват и много от негативните оценки, които виждаме“.

По думите на Лесински България, Румъния и Словакия се отличават с песимизъм и с несигурност.

Според изследването по-младите и жените са много по-толерантни, по-оптимистични и по-активни по някои въпроси. Другото положително е, че младото поколение намира смисъл в това, което прави, и търси правата си.

Източник: БНР