„Марица Изток“ излизат на протест в София

Национален митинг-шествие в защита на комплекс „Марица Изток“ ще се състои от 13ч. пред сградата на Министерски съвет. На него очакват над 2500 души, включително и много хора, които не работят в комплекса.

Синдикалните организации в държавните ТЕЦ и мини са категорични, че няма да допуснат вземане на решения за бъдещето на комплекса без съгласието на работещите.

Деян Дяков от КНСБ в ТЕЦ „Марица -изток 2“ заяви, че ще отстояват твърдо исканията от подписката за удължаване на работата на централата на въглища минимум до 2040 г.

„Съизмерима дата с тази на Полша и Германия. Не може да останем без енергетика и енергийна независимост“, каза Дяков.

Наско Митев от Инициативния комитет за запазване на комплекса „Марица-изток“ и синдикален лидер на КНСБ в мините добави, че вече е ясно, че без централите от комплекса „Марица-изток“ не може, показват го и растящите цени на електроенергия и постоянният ѝ недостиг в Европа. Той изрази съжаление, че на последните разговори на синдикатите с представителите на Европейската комисия не са получили отговори на критичните въпроси.

Митингът ще приеме декларация в защита на комплекса. Тя и подписката със същото искане, подкрепена вече от близо 100 хиляди души от четирите области, ще бъдат внесени в Министерския съвет. Сред подкрепилите подписката са общинските съвети в Нова Загора, Раднево и Тополовград. Общински съвет Стара Загора Общински съвет Гълъбово излязоха с декларации.

Синдикалистите добавиха, че отдавна проблемът за бъдещето на комплекса „Марица-изток“ е национален и затова митингът ще бъде в столицата./Радио Стара Загора/