Мартин Стоев: Селекционер само за един месец едва ли ще се намери

Ето коментара на Мартин Стоев за BGvolleyball.com за европейското първенство:

„Класирането на България извън първите десет на европейското първенство безспорно може да се окачестви като провал. Причините са много, но има три основни аспекта.

Първият е недостатъчна физическа подготовка на тима. Видя се и в последния мач със Словения, и в другите срещи от груповата фаза, че тимът ни играе два гейма, след което настъпва умора. Най-вече това пролича при изпълнение на начален удар и действията в защита. В срещата с Португалия Цецо Соколов изригна и затова победихме с категоричен резултат.

Вторият аспект, е че хората, които влизаха отвън не успяха да помогнат във важните моменти. Може би липсват опитните състезатели. За олимпийската квалификация във Варна бе друго – седем основни състезатели бяха достатъчно, защото всичко бе съсредоточено в един мач. Но на европейско първенство се играят много срещи и трябва по-дълга скамейка.

Третото е липса на концентрация. Желание за изява в играчите ни имаше, не можеш да кажеш, че на такъв форум няма желание. Но липсата на физика си каза думата. След първите два гейма и настъпването на умората, пада и концентрацията. Точно тогава започват да се виждат по-ясно личните грешки на състезателите и те натежават.

Относно това, дали опитните волейболисти, които останаха извън състава липсват, може би да, поне някои от тях. Освен Георги Сеганов, другият най-класен български разпределител е Георги Братоев. Смятам, че той можеше да помогне. В посрещане се видяха пробойни. Контузиите са част играта и трябва да си правиш сметки за това. Смятам, че за европейско първенство трябва да се готвиш с поне 5-6 посрещачи. Ето травмата на Розалин Пенчев го извади в последния момент. И когато не тръгне играта на Тодор Скримов, се наложи да влиза младият Георги Петров. Момче с потенциал и добри качества, но без нужния опит за такива мачове от големи форуми.

Не е ясно дали, дори с всички, които останаха извън отбора, щеше да се случи по-добро класиране, можеше и да е същото, или по-лошо. Едно е ясно обаче, че на голям форум, където търсиш класиране трябва да играят най-опитните.

За треньора Силвано Пранди не мога да дам мнение какво трябва да е бъдещето, федерацията ще го реши. Смятам обаче, че селекционер на национален отбор само за един месец трудно ще се намери. Няма кой да се навие да поеме отбора за такова отговорно състезание като олимпийската квалификация, още повече в ограниченото време, с което разполага, и както и с оглед на тежкия турнир, който предстои. Националите ни ще бъдат освободени за десетина дни, няма да има време да дълга подготовка и сработка.  

Като цяло обаче за тази квалификация трябва да бъдат събрани най-опитните и най-класните волейболисти и да се борим, защото друг шанс няма.“

Източник: BGvolleyball.com