МВР масово губи дела за извънредния труд на полицаите в Свиленград

Проблемът с изплащането на извънредния труд на полицаите се задълбочава. В сряда вътрешният министър Младен Младенов обясни, че извънредния труд трябва да бъде сведен до минимум и че има спор, кое е извънреден труд при служителите му.

От друга страна гранични полицаи в Свиленград масово водят дела по този въпрос, и ги печелят. В граничния град се говори, че се очаква към тях да се присъединят и ченгета от РПУ Свиленград. Наши източници обаче твърдят, че им се оказва натиск да не завеждат дела. Иначе недоволни имало още и в Димитровград, Симеоновград и ОД на МВР Хасково.

Във вторник за пореден път съдът в Свиленград осъди МВР и удовлетвори претенцията на „Командир на отделение“ в Гранична полиция. Според жалбата на полицая Иван Иванов, в периода 15 април 2016 г. – 15 април 2019 г., е изпълнявал служебните си задължения на смени, всяка от които с продължителност от 12 часа съгласно месечни графици при сумирано отчитане на работното време. През този период бил положил общо 1800 часа нощен труд, който при преизчисляването му с коефициент 1,143 възлизал на 2057 часа дневен труд. Твърди още, че не му били заплатени 257 часа положен труд. Или МВР му дължи сумата от 1342, 29 лв.

Съдия Радина Хаджикирева е уважила претенцията изцяло. И казва още, че ищецът трябва да получи и 153 лв заради забавеното плащане от страна на МВР. В решението си тя пише, че „задължението на работодателя за заплащане на възнаграждение за извънреден труд е част от задължението за заплащане на трудово възнаграждение, а за последното е установен срок“.

Около 130 са исковите молби, внесени пред районните магистрати, показа нашата проверка. До момента само в Районен съд Свиленград са излезли близо 60 решения, всички в полза на полицаите. Така сметките показват, че ако се запази тенденцията, държавата ще трябва да отдели от бюджета близо ​1 млн. лева, като само за Свиленград сумата е повече от 250 хил. лева.

На 5 юли, когато беше празникът на МВР, служители на ведомството излязоха на протест точно заради ниското заплащане на нощния труд.