МВР, микрофонът е ваш, чакаме отговори /обновена/

В петък фоторепортерът от Клуб Z Веселин Боришев бе задържан от полицаи в градинката до хотел „Рила“ в София, докато ги заснемаше с телефона си.

После прекара нощта в ареста на Първо районно управление на МВР, а в събота бе изправен пред съда и оправдан.

В разговор с OFFNews той и адвокатът му Николай Хаджигенов уточниха, че арестът е станал по силата на Указа за дребно хулиганство.

По този повод в събота вечерта екипът ни изпрати въпроси до пресцентъра на МВР и очаква отговори. Ето и въпросите: 

-Какво е основанието спрямо фоторепортера Веселин Боришев да бъде приложен Указът за дребното хулиганство и той да бъде отведен в ареста на Първо районно управление на МВР?

-Има ли достатъчно доказателства за проявата на дребно хулиганство от негова страна?

-Има ли забрана за заснемане на длъжностни лица от ведомството в процеса им на работа? Необходимо или задължително ли е репортерите да искат специалното им позволение за това?

-Кое е наложило Боришев да престои в ареста през нощта – физическа или вербална агресия от негова страна спрямо служителите на реда, или спрямо публично имущество?

-Ще бъде ли извършена вътрешна проверка по случая и ако се установи прекомерна употреба на власт, ще има ли наказания и какви?

„Този указ, който е от 1963 г., продължава да служи за разправа с неудобните. Въпреки многократните усилия през годините той да отпадне, това не се случва. Полицията продължава да го използва като наказателна мярка“, коментира адвокат Хаджигенов, цитиран от ClubZ.

Очевидно е настъпило времето за дебат по въпроса за указа, а и по горните питания, отговори на които очаква не само екипът на OFFNews.

В късния следобед днес, OFFNews.bg информира, че от Клуб Z  информирали, че главният секретар на МВР Ивайло Иванов е поднесъл извинения – своите и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов на среща  с главния редактор на сайта Светлана Джамджиева.

В МВР е разпоредена проверка на случая.

Източник и снимка: OFFNews.bg